Ara Castells 22/06/2017

‘Pit i amunt’ arriba a les llibreries per captivar els aficionats dels castells

Benet Iñigo, periodista de RAC1, publica el seu primer llibre destinat a un públic neòfit que vol descobrir els secrets de les torres humanes

Efren Garcia
2 min
‘Pit i amunt’ explica el fet casteller a partir de les posicions d'un 3d10fm

BarcelonaHi ha molts llibres que parlen sobre el fet casteller, d'una forma més o menys tècnica, orientats al públic expert o al neòfit, amb mil i una imatges o carregats de lletres fins a avorrir. Dimecres va arribar a les llibreries ‘Pit i amunt’, el primer llibre publicat pel periodista de RAC1 Benet Iñigo. El llibre està clarament orientat a tots aquells que després de conèixer aquesta tradició volen endinsar-s'hi una mica més i descobrir com funcionen els seus engranatges. Iñigo aconsegueix captivar el seu públic gràcies a un llenguatge directe, alhora que didàctic.

Periodista de professió, sempre ha estat lligat al fet casteller com a membre fundador dels Castellers del Poble Sec i ex cap de colla dels de Cal Bandarra. Va trigar a barrejar oci i ofici, fins que la ràdio més escoltada de Catalunya va començar a apostar pels castells en directe. Com a membre de l'equip de 'Castells a RAC1', Iñigo pot dir ben orgullós que és un dels afortunats d'haver guanyat el Premi Joan Ventura i Solé de periodisme casteller, i és un dels responsables de modernitzar un discurs que a vegades sembla que queda una mica antiquat.

‘Pit i amunt’ aprofita cadascun dels pisos d'un tres de deu amb folre i manilles per explicar els conceptes bàsics del món casteller. El compromís, la seguretat, la competició no esportiva o la preparació física són alguns dels temes que fa servir l'autor per explicar en què consisteix això de fer castells. Més enllà d'essències i d'històries de centenars d'anys, Benet Iñigo explica als lectors per què els seus amics castellers mai queden amb ells un diumenge a l'hora de dinar, com són capaços de fugir a plaça instants després de ser pares o com la data de caducitat d'un casteller la marquen més els metges que els mateixos castellers.

En un llenguatge que sovint recorda el reportatge radiofònic, el periodista trasllada un gran nombre d'històries gràcies a les veus de Cisco Mallofre dels Castellers de Vilafranca, Joaquim Andres dels Castellers de Sants, Guillem Comas dels Minyons de Terrassa, Marc Fors dels Capgrossos de Mataró, Jordi Sentis de la Colla Jove de Tarragona, Oriol Solà dels Moixiganguers d'Igualada, Anna Clariana dels Minyons, Helena Llagostera de la Joves de Valls, Sam de la Colla Vella i Sarai Rodriguez dels Nens del Vendrell.

Editat per Columna Edicions, en el seu primer dia a la venda ‘Pit i amunt’ ja s'ha esgotat en diversos establiments, com la Fnac. Just a les portes de la festa major de Terrassa, el proper dia 27 de juny, els Minyons organitzaran al seu local la primera presentació del llibre de Benet Iñigo. Els Moixiganguers d'Igualada n'agafaran el relleu el dia 1 de juliol i no serà fins al dia 10 de juliol quan el llibre serà presentat a Barcelona, a la Casa del Llibre.

stats