Ara Castells 09/07/2016

El Pla de la Seu s'ho passa bé amb el més gran dels pilars

Tant els Castellers de Sants com els de Vilafranca han portat a Tarragona el pilar de vuit amb folre i manilles, si bé només ha reeixit el dels verds

Efren Garcia
3 min
El Pla de la Seu veu el primer pilar de vuit amb folre i manilles de la temporada

TarragonaLa diada castellera del Pla de la Seu de Tarragona compleix les expectatives i suma el primer pilar de vuit amb folre i manilles de la temporada castellera. Els Castellers de Vilafranca i els de Sants descarreguen el dos de nou amb folre i manilles i els Xiquets de Tarragona opten per una calmada tripleta de castells de vuit pisos per asserenar els ànims després de les últimes ensopegades.

La catedral de Santa Tecla ha tornat a esdevenir l'espectacular escenari d'una diada que, any rere any, creix i que ja se situa entre les més atractives del mes de juliol. Els Castellers de Vilafranca i els de Sants han protagonitzat una exhibició de primer nivell i han mantingut el frec a frec tot just fins a l'últim moment.

Els vilafranquins han segellat la tercera tripleta de castells de nou pisos de la temporada en descarregar el tres i el quatre de nou amb folre i el dos de nou emmanillat. Han obert plaça amb un quatre que, tot i perdre les mides durant el descens, no els ha fet patir en cap moment. Han reservat el castell de gamma extra per al segon torn. Els verds han redreçat l'encaix del folre i les manilles, que avui han treballat amb més serenor que al Vendrell, però han hagut de mantenir la sang freda quan, en el moment de l'aleta, un membre del tronc s'ha arronsat perillosament. Amb el tercer gamma extra de l'any al sarró, han arrodonit les seves rondes de castells amb el tres de nou folrat.

La situació dels Castellers de Sants era diferent perquè no havien provat mai una estructura de gamma extra abans del segon tram de la temporada. Els borinots han passat amb molt bona nota el tall dels castells bàsics de nou, el tres i el quatre amb folre. El Pla de la Seu ha fet el més gran dels silencis quan el peu del dos de nou amb folre i manilles s'ha començat a construir. El dos s'ha alçat seré i sense complicacions però un cop coronat ha calgut fer un esforç extra per aturar un tremolor que evidenciava els nervis dels de la camisa grisa. La plaça ha esclatat en una ovació totalment merescuda per a la colla barcelonina.

Com calia esperar, els Xiquets de Tarragona han aixecat el peu de l'accelerador després de les últimes ensopegades per encarar un calendari exigent en les millors condicions possibles. Han atacat el seu castell més valuós, el dos de vuit amb folre, en la primera ronda i han sumat les estructures bàsiques de vuit per arrodonir la tripleta de vuit. Si bé no ha estat la diada que tots somiaven, ni els seus castells han estat els més macos de l'any, els matalassers han sabut interpretar quan la temporada els demanava un moment de reflexió.

Tarragona veu el primer pilar de vuit de la temporada

Cal destacar que la primera colla a portar a plaça el pilar de vuit amb folre i manilles aquesta temporada ha estat la dels Castellers de Sants. L'ordre de l'actuació ha volgut que el seu fos el primer intent de l'any. L'espadat gris s'ha erigit amb molta correcció però, a poc a poc, el pes ha anat decantant-se cap endavant fins que la pressió ha acabat per doblegar-lo just quan l'enxaneta feia les últimes passes. Amb l'actuació igualada, els Castellers de Vilafranca han demostrat el seu domini pilaner. Han atacat el pilar de vuit amb folre i manilles amb decisió però els ha calgut lluitar fins al final per endur-se el premi gros. L'espadat ha patit una sotragada abans de l'aleta que ha desfermat un moviment que no han pogut aturar completament durant el descens. Finalment, els verds s'han sortit amb la seva, han completat la seva millor actuació de l'any i han superat uns borinots que els han arribat a plantar cara. La colla amfitriona no ha volgut aparcar el seu pilar gran i ha optat pel de sis pisos per acabar la seva actuació. Tampoc ha estat el millor de l'any, l'espadat ha perdut la verticalitat perfecta i ha hagut de treballar incòmode en un descens exigent.

Xiquets de Tarragona: 2d8f, 3d8, 4d8, P6, 4 P4

Castellers de Sants: 3d9f, 4d9f, 2d9fm, i P8fm, P4, P5, P4

Castellers de Vilafranca: 4d9f, 2d9fm, 3d9f, P8fm, 5 P4

stats