Castells

Pòquer de gammes extres de Joves i Vella en una Santa Úrsula antològica

La rauxa dels Xiquets de Valls fa possible una jornada apoteòsica, tot i que els castells de 10 s'han resistit

3 min
4d9sf de la Joves de Valls i 4d9fp de la Colla Vella

VallsEls castells van néixer a Valls i això els dona un caràcter especial. Actuacions com la de Santa Úrsula d’aquest diumenge ho tornen a demostrar, amb una Colla Joves i una Colla Vella que han passat per moments àlgids i altres de decepció per acabar signant unes diades antològiques. Totes dues colles, però, no han pogut assolir un dels grans objectius del dia: els castells de 10.

Inici total

La primera ronda ha sigut totalment espectacular, amb les dues colles descarregant el 4 de 9 sense folre. El primer ha sigut el de la Joves, un castell total que ha presentat batalla des de l’inici amb un pis de terços patint. La convicció dels vermells ha sigut clau per poder mantenir la calma i fer una descarregada amb pausa fins a acabar assolint-lo. El quatre desfolrat de la Colla Vella, en canvi, ha sigut molt més aplomat i els rostres dels castellers així ho reflectien. Els rosats han demostrat que controlaven el castell en tot moment.

Els castells de 10 es resisteixen

Els grans objectius del dia, els castells de 10, arribaven en segona ronda. Els vermells han tirat amunt un 3 de 10 en el qual les manilles i els quarts no han estat gens còmodes i han patit des d’inici. La indecisió de la canalla ha obligat a tirar enrere i després el peu s’ha acabat ensorrant. Els del carrer d’en Gassó hi han volgut tornar, però en el nou intent l’han desmuntat abans de sonar gralles davant d’unes manilles que es veien massa tendres.

El 4 de 10 de la Vella ha tingut millors prestacions, però el castell no s'ha acabat d'assentar. Així doncs, la construcció ha anat pujant molt nerviós sense cedir fins que la canalla ha arribat pràcticament a dalt. Amb l’entrada dels dosos la desconfiguració de les manilles i els quarts ha sigut insalvable i la construcció ha caigut.

Amb la decepció del castell de 10, totes dues colles han apostat pel 2 de 8 sense folre i han acabat amb el mateix resultat: castell carregat. En el cas de la Joves, la pujada massa pausada de l’aixecadora ha forçat a treballar la construcció abans de la carregada i després de l’aleta ha acabat cedint. La de la Vella ha pujat un pèl remenada i els terços no han pogut aguantar la descarregada.

Rauxa vallenca

L’ADN Valls ha sortit amb tota la força en la tercera ronda. La Joves ha afrontat el 5 de 9 amb folre i l’ha acabat descarregant per primer cop en set anys després d’una defensa titànica.

La Vella no ha volgut renunciar al gran objectiu del 4 de 10 i l’ha provat de nou. Semblava que pujava millor, però amb l’entrada de sisens s’ha desconfigurat a l'altura de les manilles i l’han desmuntat, però en la desmuntada s’ha acabat trencant. En el ventall dels rosats encara hi quedava el 4 de 9 amb folre i pilar, que han resolt excel·lentment.

Els pilars de 8 amb folre i manilles de totes dues colles han tancat una actuació de Santa Úrsula antològica i que per a la Joves és la millor de tota la seva història, amb quatre gammes extres.

Els Moixiganguers i la Jove estrenen el 4d8a

Els bons resultats del pilar dels Moixiganguers d’Igualada aquesta temporada els va dur dissabte a estrenar el 4 de 8 amb l’agulla, que van descarregar per primer cop a la seva història. Amb l’èxit assolit, van plantejar-se també el pilar de 7 amb folre, però la construcció va quedar en intent. Així doncs, van cloure la seva actuació amb el 5 de 8 i el 2 de 8 amb folre. Una dinàmica semblant amb el pilar va tenir la Jove de Tarragona, que sí que va poder fer tant el 4 de 8 amb l’agulla com el pilar de 7 amb folre, tots dos per primer cop a la temporada.

Per la seva banda, els Castellers de Vilafranca van completar una bona actuació descarregant el 9 de 8, que segueixen assajant per posar-lo damunt d’un folre per Tots Sants en un castell inèdit. A més, van portar-hi el doblet de castells de 9.

stats