Microsites 14/05/2019

El projecte Dones Castelleres inicia el rodatge d'un documental sobre la irrupció de la dona al món casteller

La peça vol posar de relleu com ha costat arribar fins a la situació actual

Guillem Andrés
2 min
Imatge del rodatge del documental

BarcelonaEl món casteller presumeix actualment de ser una activitat integradora, intergeneracional i mixta. La introducció de la dona, però, és un fet molt recent en la història castellera, i fins ben bé els anys noranta no va ser un fenomen normalitzat. El projecte Dones Castelleres, per tant, vol posar de relleu com ha costat arribar fins a la situació actual i comptar amb testimonis per explicar la seva experiència.

Aquesta setmana ha començat el rodatge del documental d'un projecte que es va iniciar fa uns mesos. Les tres impulsores són Aina Mallol, ex cap de colla dels Xicots de Vilafranca; Raquel Sans, vicepresidenta de la Colla Joves Xiquets de Valls, periodista i actualment diputada al Parlament de Catalunya per ERC; i Maria Roig, directora del documental L’herència millorada dels Xiquets de Tarragona.

Tot i que inicialment s'havien plantejat realitzar un llibre, ràpidament es van adonar que tenien força material per fer un documental. Sans destaca que la introducció de la dona és un tema del qual s'ha parlat molt superficialment. "Creiem que no s'ha aprofundit sobre quan van començar, amb quines dificultats es van trobar, com ho van viure i què va implicar".

Entre els diversos testimonis que es recullen destaca la figura d'Aurora Batet, de la qual Sans creu que és molt desconeguda malgrat la importància històrica que va suposar: "Va ser una gran pionera i molt trencadora, però va ser una excepció molt gran al final dels anys quaranta", ja que després van passar molts anys fins a tornar a veure una dona en els castells.

Les autores del documental esperen tenir-lo llest a finals d'any i començar-lo a distribuir el 2020.

Les dones en el món casteller, una normalització a mitges

Tot i que, aparentment, la situació de l'home i la dona en el món casteller pot semblar totalment igualitària, encara hi ha diverses diferències. Sans també ha estat una de les autores de l'estudi El paper de les dones a les estructures de poder, realitzat pel CEPAC (Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells).

Sans destaca que "el món casteller pateix els mateixos problemes de la societat, però, a més, se li afegeix que és oci i que moltes dones hi renuncien per la jornada laboral i la càrrega familiar". D'aquesta manera, la diferència més gran entre homes i dones es produeix entre els 30 i els 40 anys, que és quan les dones abandonen l'oci, i fins que els nens no comencen a ser més autònoms els costa tornar a castells.

stats