Ara Castells 23/05/2018

La 'soca a l'antiga' s'endinsa a la zona tradicional

El nou sistema trenca la barrera d'introduir-se en una zona habitualment reticent als canvis

Guillem Andrés
4 min
Mig folre dels Nens del Vendrell amb 'soca a l'antiga'

BarcelonaEl món casteller segueix fent passos per buscar més seguretat. Després que els Castellers de Sants introduïssin el sistema de la 'soca a l'antiga' i que els Capgrossos de Mataró l'exportessin en castells de gamma extra, aquest sistema de tancar les soques que tenen un folre al damunt també l'estan provant colles de la zona tradicional. Els Nens del Vendrell, per exemple, tenen pensat fer el dos de vuit amb folre d'aquí dues setmanes, per l'aniversari, amb aquest format. També n'han fet proves la Joves de Valls i la Jove de Tarragona, tot i que aquests últims amb canvis destacats en el sistema.

Les colles de la zona tradicional, però, tenen el handicap de realitzar canvis en unes agrupacions que acumulen dècades d'història i de costums adquirits. El cap de pinyes de la Joves de Valls, Josep Ramon Marquès, destaca: "Ens agradi o no, l'ADN marca i el de la zona tradicional és el que és". "Per desgràcia, a nosaltres ens costa més introduir canvis i lluitar contra això és complicat", afegeix. En el cas dels Nens del Vendrell, en canvi, un dels membres de l'equip de pinyes, Ting Sheng Bao, aclareix: "M'esperava que la gent seria més critica, tot i que evidentment hi ha hagut crítiques".

Prova de 'soca a l'antiga' de la Joves de Valls

De fet, els vendrellencs han optat decididament per la 'soca a l'antiga' i la tècnica de la colla ha decidit que qualsevol castell folrat d'aquesta temporada ha d'anar amb aquest sistema. El primer podria arribar el 3 de juny pel seu aniversari, en una actuació en què, a més, també hi haurà els Castellers de Sants i els Castellers de la Vila de Gràcia. "Actuar amb colles que ja han fet la 'soca a l'antiga' ens dona un plus de seguretat a l'hora de portar-la a plaça", comenta Sheng Bao.

En el cas de la Joves de Valls, Marquès explica que la treballen en l'estructura del dos: "Creiem que és la més fàcil a l'hora d'iniciar-se a la 'soca a l'antiga'". Amb tot, un cop funcioni el volen traslladar a altres estructures. La intenció dels vallencs, tot i que fa falta veure l'evolució d'aquestes proves, és poder portar algun castell enguany amb aquest sistema.

Les variacions de la 'soca a l'antiga'

En els castells ja se sap que cap colla té la fórmula ideal i cadascuna adapta les proves a la seva realitat i necessitats. En el cas de la 'soca a l'antiga', qui ha fet un canvi notable últimament és la Jove de Tarragona, que consisteix en el fet que tots els castellers de la soca tenen els braços amunt. El cap de pinyes dels liles, Biel Altès, detalla que han plantejat aquest canvi perquè creuen que, en el sistema que s'està estenent, "hi havia certes posicions que no estan resoltes i generen inseguretat".

En aquest cas ho explicita especialment en les interfícies, atès que "és un punt que pot crear inseguretat amb els braços creuats, perquè és el punt crític on acostumen a caure els castells i creiem que és la posició més mal resolta". També explica que tenen dubtes sobre la manera de resoldre els 'formatgets', tot i que creu que, ben treballat, pot millorar la seguretat.

Prova de fa una setmana de la Jove de Tarragona

Amb aquesta variació del sistema, per tant, els tarragonins juguen amb l'obertura dels braços. Altès detalla que "com més allunyat del nucli els braços estan més a prop del coll, i com més a prop d'on hi ha peus doncs més oberts". Tot i això, també afirma que de moment no tenen intenció de portar aquest sistema a plaça.

Com els tarragonins, tot i que en menor mesura, la Joves de Valls també hi ha introduït algunes variacions. En aquest cas consisteix, tal com explica Marquès, en el fet que "hi ha algun cordó que no va amb braços amunt". Alhora comenta la dificultat de realitzar aquestes proves, perquè estan més centrats a fer proves de 2d9fm i no tant en les de 2d8f. Des dels Nens del Vendrell, finalment, també manifesten el problema del volum de gent: "Has de posar al cinquè cordó gent que vingui regularment a assaig i això és complicat". Per això han realitzat fórmules alternatives com les de fer mitjos folres.

La trajectòria de la 'soca a l'antiga'

Els Castellers de Sants van ser els primers que, inspirant-se en els primers castells amb folre que es van portar a plaça a la dècada dels setanta, van voler canviar el sistema habitual en què els castellers tenen els braços amunt. D'aquesta forma el plantejament consistia en l'opció que aquells cordons que no tenien peu de folre es posessin a la soca com en una pinya. Els Borinots van realitzar força proves per trobar la millor solució i van executar el primer castell amb la 'soca a l'antiga' el maig del 2016, en un dos de vuit amb folre.

Una de les colles que va mostrar més interès a utilitzar aquest sistema va ser els Capgrossos de Mataró, que en la temporada anterior van realitzar tots els castells amb folre, fins i tot els de gamma extra, amb la 'soca a l'antiga'. Ho volen fer aquest any els Castellers de Sants. Els Castellers de la Vila de Gràcia, els Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat també han realitzat castells amb aquest sistema.

Aquest any la "soca a l'antiga" ja ha trencat la barrera d'endinsar-se a la zona tradicional. I Marquès vaticina: "A la llarga, la majoria de colles acabarem fent els castells amb la 'soca a l'antiga'".

stats