Castells
Ara Castells 28/08/2022

Traca final d’agost amb destinació a Sant Fèlix

El darrer cap de setmana d'agost ofereix emocions fortes

3 min
2d9fm dels Castellers de Vilafranca, l'Arboç 2018

El Catllar, l’Arboç, Igualada i Vilafranca. La traca final d’agost va carregada d’actuacions i amb les colles a punt per fer el salt definitiu a la gamma extra. La de Sant Fèlix és evident que serà una actuació de màxims, mentre que s’haurà de veure fins a quin punt les colles volen exigir-se en les diades prèvies.

Els Castellers de Vilafranca arriben amb un ventall de castells assajats molt ampli. Al 2 de 9 amb folre i manilles i pilar de 8 s'hi suma la feina avançada amb el 5 de 9 amb folre, el 4 de 9 amb folre i agulla, els castells nets i el 3 de 10 amb folre i manilles. El que és evident és que els verds tenen entre cella i cella fer el castell de 10 a Sant Fèlix. A partir d’aquí, caldrà veure com calibren les forces en les actuacions prèvies i quin és el plantejament per al 30 d’agost. Seguint la tònica dels darrers anys, el Catllar i l’Arboç poden ser una bona oportunitat per acabar de rodar les manilles amb el dos i el pilar.

La Colla Vella arriba al final d’agost amb un clar bagatge inferior de castells de nou respecte als verds. D’aquesta manera, des de la colla afirmen que descarregar el doblet de castells de nou tant dissabte com diumenge ja seria fer-hi un molt bon paper. No es descarta, però, que puguin fer el salt a la gamma extra i que facin alguna estrena abans de Sant Fèlix, especialment en l’actuació del Catllar, on se senten més a gust. Una baixa destacada de la caiguda de la Bisbal, però, també podria condicionar els plans.

Els quatre castells que més s’han assajat al Portal Nou són el 2 de 9 amb folre i manilles, el 5 de 9 amb folre, el 2 de 8 sense folre i el 4 de 9 sense folre. De cara a dimarts a Sant Fèlix, per tant, són construccions que també podrien veure la llum. El quatre desfolrat, però, té força números de quedar-se reservat pel protocol d’haver de passar ronda en cas de dos peus desmuntats, cosa que la mateixa colla ha criticat.

La Jove de Tarragona es planteja repetir el doblet del 3 i del 4 de 9 amb folre completat a Sant Magí, amb la intenció de fer-ho tant dissabte com diumenge. Els liles acostumen a presentar més efectius al Catllar, on seria més assequible aquest objectiu, mentre que requeriria un esforç a l’Arboç en nombre de camises. D’aquesta manera, queda més en un segon pla l’estrena del 2 de 8 amb folre i del 5 de 8, tot i que són dos castells que també es podrien veure aquest cap de setmana. Si no fos així, encararien el 7 de 8.

Finalment, els Minyons de l’Arboç també es plantaran amb l’objectiu dels dos bàsics de 7, als quals es podria afegir algun castell de la gamma alta de set.

Igualada busca els 9 pisos

La Joves de Valls encara l’actuació d’Igualada com una gran prova prèvia a Sant Fèlix, començant per continuar donant confiança al 5 de 8 per pujar-lo un pis dimarts i seguint per descarregar per primer cop enguany el 4 de 9 amb folre. S’espera que els vermells també hi facin el 3 de 9 amb folre i el pilar de 7 amb folre. De cara a l’actuació de Vilafranca, els del carrer d’en Gassó també treballen els castells nets i l’espadat de vuit.

La colla local, els Moixiganguers d’Igualada, es plantegen una actuació de màxims tot i haver tornat fa poc de les vacances. D’aquesta manera, podrien portar-hi els primers intents de 3 de 9 amb folre i de 5 de 8 de la temporada, tot i que dependran del darrer assaig. Més clar és el 2 de 8 amb folre, que aniria acompanyat del 7 de 8 o d’algun bàsic de vuit si no arriba algun dels grans objectius.

Els Xiquets de Reus també volen fer un pas endavant abans d’acabar l’agost, que seria en forma de 2 de 8 amb folre, tot i que les últimes proves d’assaig seran crucials per acabar de decidir-se. Els reusencs també hi volen portar el 3 i el 4 de 8.

Doblet dels Minyons

Els Minyons de Terrassa tenen un doblet d’actuacions abans de Sant Fèlix, amb cites a Palau-Solità i Plegamans dissabte i a Sitges diumenge. Els malves es plantegen rodar al màxim la gamma alta de vuit i també podrien anotar-se algun castell de nou. Com ja és habitual, els egarencs arriben al 30 d’agost amb menys rodatge d’assaig que la resta de colles, tot i que també podrien abordar la gamma extra amb el 2 de 9 amb folre i manilles o el 5 de 9 amb folre.

Dissabte compartiran plaça amb uns Capgrossos de Mataró i uns Castellers de Caldes de Montbui que tornen de vacances. Els maresmencs es plantegen castells de set i els vallesans, castells de sis. Diumenge hi seran els Xiquets de Tarragona, que asseguren castells de vuit amb la possibilitat de repetir el 2 de 8 amb folre, i la Jove de Sitges, amb la gamma alta de set.

stats