Alpify: l'aplicació andorrana que et pot salvar la vida a la muntanya
Emergències l'ha fet servir aquest cap de setmana per localitzar un ciclista que s'havia trencat una cama
BarcelonaEl proper cop que surtis a esquiar, a pujar una muntanya o a fer qualsevol esport fora de zones urbanes planteja't instal·lar-te Alpify, una aplicació andorrana -i en català- que, en cas d'accident, et podria salvar la vida. Aquest cap de setmana ja ha servit per localitzar un ciclista que s'havia trencat una cama a Duesaigües, al Baix Camp. Dissabte va caure mentre anava amb una bicicleta tot terreny amb uns companys i es va fer una fractura de tíbia i peroné. Quan va caure, però, no sabia exactament on era i va fer servir l'aplicació per avisar emergències.
Segons expliquen els responsables d'Alpify, l'aplicació està programada per avisar el RACC i el 112 quan es clica el botó d'alarma. Al cap de vint segons els serveis d'emergències van trucar al telèfon de l'accidentat per saber què havia passat, però ja en tenien la posició exacta. Quan es pitja el botó s'envia la localització de la víctima segons les dades del GPS del mòbil. És més, l'aplicació funciona encara que el telèfon no tingui cobertura de dades. El GPS no necessita internet per detectar la posició de l'usuari. I no només registra la posició de l'accidentat, sinó també la ruta que ha seguit.
En mitja hora un helicòpter, ambulàncies i els Mossos d'Esquadra ja eren al lloc de l'accident. Els metges han hagut d'operar el ciclista a causa de la fractura, però ja se'n recupera. Segons els responsables de l'aplicació, és la primera vegada que es fa servir en un rescat a Catalunya i, de fet, diuen que també és la primera vegada que es fa un rescat a Catalunya gràcies a una aplicació de mòbil. A més dels serveis d'emergències de Catalunya, els d'altres comunitats com Aragó, Galícia i el País Basc també fan servir Alpify, així com diverses estacions d'esquí d'arreu del món.
Tal com expliquen els responsables d'Alpify la idea de l'aplicació va néixer, precisament, arran de l'accident que va patir el 2012 un esquiador que es va fer un cop al cap a Grandvalira i va perdre el coneixement. El van poder rescatar, però van trigar 14 hores a trobar-lo. Si hagués passat una setmana abans, quan s'havia arribat a quinze graus sota zero, segurament no s'hauria salvat.