17/12/2021

Covid: no moris per ignorància

2 min
Vacunació de la covid-19, en una imatge d'arxiu

Fa 40 anys que un pacient de 35 anys va ingressar a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona afectat per diverses infeccions. Va morir pocs dies després. Es va considerar el primer cas d’una nova malaltia a Espanya: la síndrome d’immunodeficiència adquirida o sida, que es va convertir en una gran pandèmia que ha suposat 40 milions de morts des que es va detectar per primer cop a Califòrnia.

Per sensibilitzar la ciutadania de la importància de prevenir i protegir-se davant la nova i terrible malaltia, el 1986 el govern britànic va llançar una campanya de salut pública amb el lema “Aids, don’t die of ignorance ” [Sida: no moris per ignorància]. Tot i que s’ha avançat en tractaments que han aconseguit cronificar la malaltia i que la mortalitat ha disminuït dràsticament, la informació sobre com prevenir el contagi continua sent avui una de les millors armes que tenim.

“La informació pot marcar la diferència entre la vida i la mort”, va dir el periodista africà Patrick Luganda en el simposi Periodisme científic en un món divers, celebrat al Fòrum de les Cultures el 2004. “Conèixer la higiene i les mesures de prevenció sanitària, a més de la gestió adequada de la naturalesa i el coneixement de la meteorologia i del clima, entre altres temes, són factors essencials per a la nostra supervivència. Comunicar la ciència, la medicina i el medi ambient formen part del desenvolupament i el benestar de l’Àfrica”.

La informació és un factor essencial per sobreviure quan ens enfrontem a noves malalties i també a d’altres de conegudes. Una part del que ens passa individualment es deu, sens dubte, a factors contra els quals no podem lluitar, però el nostre destí no ha de ser sempre fatal si sabem com prevenir el futur. Avui, com sempre, la informació pot ser determinant en la prevenció: “Covid: no moris per ignorància”.

stats