Divulgació

Una setmana farcida de ciència per a tothom

Arrenquen la Setmana de la Ciència i Empíric, dues propostes participatives pensades per a la divulgació i la implicació en el fenomen científic

4 min
Salvador Macip en una imatge de l'arxiu de l'ARA

No explicarem aquí què és la ciència ni el valor d’un descobriment o una troballa, i encara menys què vol dir científic. Ens limitarem a presentar dues iniciatives, una ja veterana, l’altra que tot just s’estrena, que ho faran per nosaltres aquesta setmana vinent. La primera és la Setmana de la Ciència, una idea nascuda a l’empara de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI) que enguany arriba a la 27a edició. La segona és Empíric, una proposta que vol reunir literatura i ciència o, de forma més general, humanitats i ciències, en forma de festival. La Setmana de la Ciència ha arrencat aquest divendres 11 de novembre i s’estendrà fins al pròxim dia 20 amb un munt de propostes adreçades sobretot al públic escolar. Empíric, experiència oberta a tots els públics, pren Cerdanyola del Vallès com a centre d’operacions des del 12 de novembre també fins al dia 20.

Un festival empíric

El Festival de Literatura i Ciència de Cerdanyola està comissariat per l’investigador Salvador Macip, que, a banda de metge i escriptor, és catedràtic de medicina molecular a la universitat britànica de Leicester i col·laborador habitual del diari ARA. Com a divulgador reconegut que és, la seva aposta és reunir en diferents formats dos mons en aparença distants, però que en realitat tenen punts d’intersecció obvis, i no pas com a novetat, sinó que ja tenen un recorregut històric més que notable. Literatura i ciència —ciència i literatura— tenen connexions que ens han fet gaudir d’aventures inversemblants, relats distòpics o realitats que conviuen amb nosaltres com a humans malgrat que no en tinguem consciència.

Ho fa proposant lectures, converses, poesia, espectacles, contacontes, tallers i fins i tot un mercat de llibres que ocuparan diferents espais de Cerdanyola. Macip entén que des de principis del segle XX ciències i lletres “estan cada cop més separades”, una cosa que no hauria de passar “si volem avançar cap a un futur millor”, escriu en la presentació del programa de continguts. Si del que es tracta és d’entendre el món, i no només com funciona o com són les coses, des de l’objecte més gran i més llunyà de l’univers fins a la més petita i incomprensible que s’amaga a l’ull nu, i sovint també a l’enfocament del més potent dels microscopis, “la ciència necessita les humanitats per trobar el camí a seguir”. De la mateixa manera, “les humanitats no poden donar l’esquena al coneixement científic”. Al cap i a la fi, proposa l’investigador, hi ha “vasos comunicants” que vinculen tots dos mons que són els que defineixen un concepte de cultura que va molt més enllà del que tenim tendència a pensar.

Martí Domínguez, escriptor, i Caterina Biscari, directora del Sincrotró Alba, juntament amb el mateix Macip, explicaran a la sessió inaugural per què ciència i literatura venen a ser dues cares de la mateixa moneda. Belén Gopegui, també escriptora, i Carme Torras, investigadora i escriptora, conversaran sobre un tema tan actual com candent amb una xerrada que porta com a títol, ben explícit, Atrapats a les xarxes. Serà el dia 12 al mateix Sincrotró.

El dia 16, a la sala-teatre de la Universitat Autònoma, Jordi Coromina i Francesc Bravo ens portaran a l’univers particular del poeta i científic David Jou a través de l’espectacle Del caos a l’èxtasi. Els dies següents, fins a exhaurir la setmana, Empíric proposa tallers, contacontes per als més menuts i la divertida explicació d’Antonio Bernal de les múltiples referències que hi ha al Quixot sobre astronomia, algunes certes, altres inventades. Les propostes segueixen en forma de converses i tallers per parlar de científiques i escriptores, amb l’autora Sandra Uve; un particular club del llibre amb l’escriptor i periodista científic Toni Pou; la reflexió sobre la ciència i els clàssics amb l’escriptora Carme Riera i Salvador Macip; les emocions robòtiques i les màquines sexuals, amb Ramon López de Mántaras, expert en intel·ligència artificial. Finalment, una trobada singular amb científics lletraferits i la participació dels autors Xavier Moret i Gemma Lienas clouran el festival.

Setmana de la Ciència

La Setmana de la Ciència, que acumularà 27 edicions, parteix d’un concepte totalment diferent. Per dir-ho de manera planera, el que es busca és la interacció entre científics, públic en edat escolar i docents per fer més atractius i divertits conceptes actuals, de vegades controvertits, amb els quals es pot explicar com és i com es fa la ciència a través dels seus protagonistes. Tallers, itineraris didàctics, exposicions, visites i un munt més d’activitats obertes a tots els públics ens ensenyaran a “viure la ciència” de la forma més atractiva possible.

Els objectius de desenvolupament sostenible i el centenari del naixement del primatòleg Jordi Sabater Pi seran temes recurrents, juntament amb les vacunes en un món global, diverses propostes ambientals, rutes, xerrades i sobretot experiències en forma d’experiments.

stats