Els EUA estudien crear una xarxa nacional de wifi gratuït

La indústria de les telecomunicacions, contrària a una proposta que compta amb el vistiplau de Google i Microsoft

Ara
2 min

BarcelonaEls Estats Units estudien crear una xarxa de 'superwifi' que tindria abast nacional i seria completament gratuïta per als usuaris. Una proposta revolucionària que ha estat posada damunt la taula pel govern i que ha provocat un intens debat entre les grans companyies implicades. Les empreses de cable i telefonia han protestat enèrgicament davant una proposta que posaria fi a un negoci especialment lucratiu. En canvi, la idea ha estat acollida amb entusiasme pels gegants Google i Microsoft.

La proposta és filla de la comissió federal de les comunicacions, partidària que la comunicació entre els ciutadans sigui un dret gratuït. De prosperar la proposta, no caldria pagar ni per trucar per telèfon ni per navegar per internet. Com era previsible, la idea ha generat una enorme controvèrsia. Les empreses de telecomunicacions, que mouen milers de milions de dòlars, s'han mostrat completament contràries al revolucionari canvi. Però dues multinacionals especialment poderoses, Google i Microsoft, han acollit la iniciativa del govern federal de forma molt positiva.

Per fer possible tècnicament el canvi, el govern disposaria de l'espai electromagnètic que ara fan servir les companyies de televisió per cable. La tecnologia resultant, molt més potent que la domèstica, faria possible que les ones travessessin obstacles de forma molt més fàcil que ara. Això faria possible que l'accés al wifi estigués garantit no només a totes les zones urbanes, sinó a la majoria de les rurals. I, sempre, de forma gratuïta.

Fins i tot si el pla tira endavant es calcula que caldran anys per tal que es pugui aplicar. Les companyies de telèfon confien que no arribi a passar, però alguns dels principals noms de la indústria de la tecnologia creuen que si la proposta es fa realitat s'obrirà una nova era en les comunicacions, que comportarà una gran innovació i que beneficiarà el conjunt de la societat i, de forma destacada, els pobres.

stats