Comarques Gironines 07/06/2019

Les obres de Sa Guarda de Cadaqués arriben als jutjats

Un tribunal de Figueres ha obert una investigació per esclarir si s'han comès delictes

Maria Garcia
2 min
Els treballs d’obertura dels vials d’urbanització de Sa Guarda de Cadaqués.

CadaquésMatí d'intercanvi d'acusacions i denúncies entre les plataformes SOS Costa Brava i Amics de la Natura de Cadaqués i els propietaris de Sa Guarda. Els ecologistes han anunciat que porten el cas a la fiscalia perquè "investigui si les irregularitats que s'han detectat en les obres poden constituir un delicte administratiu o penal", segons ha indicat l'advocat Eduard de Ribot. Però els propietaris al·leguen que les entitats ecologistes "menteixen" i que denunciaran tant les plataformes com alguns dels seus integrants.

I, paral·lelament, el Jutjat d'instrucció 3 de Figueres ha obert diligències prèvies per investigar si s'han comès delictes en l'inici d'aquest treballs, segons fonts judicials citades per l'ACN. Aquest tribunal va rebre una denúncia interposada per un particular contra l'Ajuntament i els promotors pels delictes sobre l'ordenació del territori i prevaricació urbanística.

Tot plegat, després que ahir l'Ajuntament iniciés una revisió d’ofici que va obligar a paralitzar els treballs perquè falta el projecte constructiu d'un pou que abasti d'aigua la urbanització. L'alcalde en funcions, Josep Lloret, va afirmar que ara el cas estava en mans de la comissió d'Urbanisme que hauria de decidir si poden continuar les obres, però des del departament de Territori ho han desmentit. L'expedient de revisió d'ofici s'ha enviat a la Comissió Jurídica Assessora -un òrgan consultiu de la Generalitat- que elabrorarà un dictàmen per determinar si hi ha causa de nul·litat de ple dret. Tot i això, indepenentment del seu informe, qui tindrà l'última paraula serà l'Ajuntament que haurà de decidir si continuen els treballs. De totes maneres, en cas afirmatiu, no podran reempendre les obres fins passada la moaratòria perquè aquesta no permet l'entraa de nova documentació.

A més de la denúncia a la fiscalia, SOS Costa Brava també ha interposat un recurs contenciós administratiu per reclamar que es declari nul de ple dret del projecte i han demanat que s'obligui els promotors a restaurar el paratge per eliminar els treballs que s'hi han fet fins ara.

Per contra, el cap de premsa dels propietaris de Sa Guardsa, Xavier de Balaguer ha assegurat que "sempre han complert la llei" i ha advertit que estan preparant una reclamació als jutjats contra l'ajuntament pels danys soferts per la paralització i calcula que serà una xifra "milionària".

stats