Comarques Gironines 19/07/2017

Cruïlles reclama a la Generalitat que "no faci més maniobres" judicials amb Vacamorta

El consistori i les entitats ecologistes recorden que hi ha informes que indiquen que els lixiviats estan contaminant les aigües subterrànies de la zona

Acn
2 min

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'HeuraLa voluntat de la Generalitat de no treure ni una tona dels residus de l'abocador il·legal de Vacamorta fins que hi hagi una sentència en ferm ha tornat a molestar l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, la plataforma PAC i els ecologistes del CEPA.

En un comunicat conjunt, demanen a la conselleria de Territori i Sostenibilitat que "no faci més maniobres judicials" i compleixi amb la decisió dels magistrats, que encara no és ferma, de buidar aquest espai.

El conseller Josep Rull es va mostrar partidari d'esgotar la via judicial fins al final perquè assegura que buidar-lo tindria més cost ambiental i econòmic que decretar-ne la clausura. En concret va assegurar que treure els 2,2 milions de tones de residus que s'hi havien abocat es traduiria en una feina d'11 anys i un cost de 150 milions d'euros.

En el comunicat conjunt, consistori, plataforma opositora i ecologistes es mostren molt crítics amb la gestió que han fet els diferents consellers des que l'any 2000 Felip Puig va atorgar una primera llicència d'obertura a l'abocador. Els acusen a tots (a banda de Puig i Rull, a Ramon Espadaler, Salvador Milà, Francesc Baltasar, Lluís Recoder i Santi Vila) d'haver estat treballant "només per protegir descaradament els interessos de l'empresa" i no els veïns que viuen "a 2.000 metres de la instal·lació". Creuen que, de conseller a conseller, "s'han anat passant la patata calenta" o fins i tot els acusa "de mirar cap a un altre lloc", un fet que els mereix l'adjectiu "d'irresponsable".

Per al consistori el problema és que la sola presència de l'abocador sense buidar ja és un risc pels 20 centímetres de terra que separen els 2,2 milions de tones del subsòl i les aigües subterrànies. En el comunicat apunten informes que indiquen que els lixiviats estan contaminant aquestes aigües "a causa de la insuficient impermeabilitat del vas".

A més, critiquen que Rull "vulgui segellar l'abocador com si fos legal" i demana que el buidatge comenci com més aviat millor. La justícia ja ha tombat fins a 5 recursos presentats per la Generalitat a la interlocutòria del TSJC que demana buidar Vacamorta.

stats