Comarques Gironines 23/01/2015

Estrelles de totes les mides a Avinyonet

La figura de Joan Trayter ha rebut nombrosos homenatges

J.c.
3 min
Shakira és una de les grans estrelles que han gravat a Music Lan.  A la foto, amb Jordi Solé l’any 2010.

Avinyonet De PuigventósEn aquests anys per Music Lan hi han passat centenars de grups i cantants d’estils i nivells de fama molt diversos. Supervendes multimilionaris com Shakira, que hi va treballar bona part dels seus dos últims discos i hi va gravar, entre d’altres, la versió que va fer de Boig per tu. També Mariah Carey, que l’abril del 2001 hi va anar a supervisar unes mescles. Die Toten Hosen, un grup punk alemany que ha venut vint milions de còpies, o els escocesos Franz Ferdinand, que el 2005 hi van gravar unes maquetes, són altres dels molts noms destacats.

Fidels a la casa

Altres supervendes de reconeixement internacional, com Manolo García, Enrique Bunbury i Jarabe de Palo, s’han convertit en habituals de Music Lan, fins al punt de comptar amb els seus serveis d’una manera o altra sempre que treuen nou disc. Manolo García, encara que ja no grava tots els seus discos a Music Lan, sempre s’emporta Jordi Solé com a enginyer de so on faci el nou treball. També Enrique Bunbury té una llarga relació amb l’estudi. Hi va anar per primera vegada l’abril del 2000 amb l’enregistrament d’un concert que presentava un parell de problemes tècnics que estudis mexicans i madrilenys de renom no s’havien vist amb cor d’arreglar-li. Trayter els va resoldre tan fàcilment que Bunbury va confiar en ell per gravar Flamingos, un dels seus discos més importants. En van venir sis més de la seva carrera en solitari i el de la gira de retrobament amb Héroes del Silencio. Des de fa uns anys Bunbury viu a la costa oest dels Estats Units i cada vegada que grava un nou disc al seu estudi compta amb els serveis de Jordi Mora, a qui va conèixer a Music Lan i que va ser enginyer dels estudis bastants anys. Lluís Llach, des que va treballar amb Trayter per uns efectes concrets d’ Un pont de mar blava, hi va continuar fins al final de la seva carrera com a músic. Sopa de Cabra també hi va gravar i mesclar els seus últims treballs, mentre que Adrià Puntí hi va enregistrar una part dels tres que ha tret en solitari. Ojos de Brujo hi va gravar pràcticament tota la seva discografia. Albert Pla, Macaco, Antònia Font, Els Pets, Ja T’ho Diré, Soziedad Alkoholika, La Pegatina, La Troba Kung-Fú, Love of Lesbian i Pedro Javier González Trio són altres noms d’una llarga llista que han confiat i confien en la factoria d’Avinyonet.

Homenatges a Trayter

La mort sobtada de Joan Trayter a casa seva minuts després d’acabar de mesclar el tema Llanto de pasión, de Manolo García, va causar una gran commoció en el món de la música. Hi va haver qui li va dedicar concerts, com Llach, Menaix a Truà i l’arpista Abigaïl Prat al Liceu, i d’altres, cançons, com Marditos Roedores i Almadrava. Patricia Leidig va escriure-li Silent Hotel, que canta gairebé sempre, i Adrià Puntí dues peces del disc Maria de títol ben explícit: Hecatombe núm. 33 i Joan. Pau Donés va demanar una foto als seus pares en què se li veiessin bé els ulls i en va fer un gran pòster que presideix la sala Trayter’s Room del seu estudi de Formentera. Per la seva banda, la revista Enderrock va instituir el premi Joan Trayter al millor productor. “Si en Joan estigués viu, seria un gran productor musical, segur!”, diu Solé.

stats