Comarques Gironines 15/07/2019

"Té les mateixes conseqüències lesionar un conill o un ciclista"

Familiars de ciclistes morts per atropellament denuncien la impunitat dels conductors

Maria Garcia
2 min
L'entitat Mou-te en bici juntament amb familiars de ciclistes morts per atropellament denuncien la impunitat dels conductors

Girona"Normalment els conductors que maten ciclistes no passen ni un dia a la presó i no pateixen cap conseqüència. Hi ha alguna cosa que no funciona", han retret diversos membres de l'entitat Mou-te en Bici de Girona, que, juntament amb amics i familiars de tres ciclistes que van morir atropellats, han denunciat avui la impunitat dels conductors i han reclamat que s'endureixi el Codi Penal d'una vegada per totes. Els afectats han exposat tres casos d'atropellaments mortals a ciclistes a les comarques gironines que, de moment, han quedat impunes, malgrat que havien comès infraccions i imprudències greus. "És el mateix lesionar un conill que un ciclista", ha lamentat un dels advocats de l'entitat, Toni Sant.

El primer cas va passar el 23 juny del 2015 a Torroella de Montgrí, quan un conductor que va donar positiu en alcohol i heroïna va atropellar mortalment un ciclista. Quatre anys després va anar a judici i va ser condemnat a 2 anys i 6 mesos de presó, però, a dia d'avui, encara no ha complert la pena. La filla de la víctima, Sílvia Puig, ha carregat contra la justícia: "L'endemà de l'accident el conductor ja estava en llibertat. Han tardat quatre anys en jutjar el cas i ara que hi ha condemna, ha demanat la suspensió de la pena", ha lamentat Puig, que s'ha preguntat: "Quina diferència hi ha entre matar un conill i un ciclista? Perquè a aquest conductor no li ha passat res!"

La segona denúncia fa referència a l'atropellament mortal d'un ciclista de 61 anys que va passar a Roses l'octubre del 2016. El conductor circulava al doble de la velocitat màxima permesa i va donar positiu en drogues. El maig del 2018 el jutjat va arxivar les diligències contra el conductor i Mou-te en Bici, que va exercir d'acusació particular, va presentar un recurs. Ara l'Audiència de Girona ha ordenat la reobertura del cas que, esperen, es jutgi aviat.

El tercer cas és més recent, concretament del mes de maig d'aquest any. Un camioner va atropellar mortalment un ciclista a la carretera C-66, que uneix Banyoles i Girona. L'autor no va socórrer la víctima i els Mossos d'Esquadra el van detenir dos dies més tard. "Si l'hagués ajudat potser no hauria mort", ha recriminat al conductor el germà de la víctima, Antonio Hortiz.

Per tot això, Mou-te en Bici i els familiars dels ciclistes morts han demanat als jutges que actuïn més durament contra els conductors que provoquen accidents mortals i han reclamat que, almenys, mentre duri la instrucció de les causes, se'ls retiri cautelarment el carnet de conduir. "Si atropellar mortalment un ciclista és gratuït, continuarà havent-hi accidents i víctimes", ha advertit un dels advocats de les víctimes, Xavier Corominas.

stats