Comarques Gironines 30/05/2016

Mor als 80 anys l'escriptor i editor empordanès Manuel Costa-Pau

Fins a l'últim moment va treballar en la revisió de la seva darrera novel·la, 'Àfrica', que completa una trilogia juntament amb 'Janna' i 'Diana Palmer'

Josep Pastells
2 min
Manuel Costa-Pau / Viquipèdia

GironaL'escriptor i editor Manuel Costa-Pau (Garriguella, 1936) ha mort aquesta matinada a Girona. El seu compromís amb la llengua i la literatura catalana, reconegut amb el premi LiberPress 2012, es va mantenir fins al darrer moment: durant els últims dies, ja al llit de mort, va treballar incansablement en la revisió de la seva darrera novel·la, 'Àfrica', que completa la trilogia iniciada amb 'Janna' (2011) i 'Diana Palmer' (2015). Costa-Pau serà enterrat dimecres a l'església de Gaüses (Vilopriu), ben a prop de la rectoria on vivia.

Cèlebre per la seva vitalitat i per un caràcter impetuós que va deixar petja en la seva afuada i delicada obra literària, Costa-Pau va dur a terme una ingent tasca editorial amb Llibres del Segle. A més de la narrativa, va conrear la poesia, l'assaig i el periodisme. Abans d'entrar al món editorial es va dedicar a l'ensenyament. Subversiu i apassionat, professava un profund amor al nostre país. "Jo sóc del món, però el meu referent és l'Empordà, o com a màxim la regió de Tramuntana, que és el Rosselló, el Vallespir i l'Empordà", va declarar fa sis anys, quan ja havia decidit afluixar una mica en la tasca d'editor per dedicar-se "a fer una sola cosa del llegir i del viure. L'escriure ja no l'hi poso perquè s'hi sobreentén", va afegir llavors.

El poemari 'Mont Perdut' (1955) i l'assaig 'Turistes, sirenes i gent del país' (1967) són dues de les mostres més notables d'una obra elaborada amb la meticulositat dels artesans, amb la passió dels artistes que deixen la pell a cada frase. Més enllà del tarannà combatiu i d'una verbositat torrencial farcida de mestratge i erudició, Costa-Pau destacava per l'entusiasme amb què afrontava cada tasca, ja fos editar el primer poemari d'un autor novell o repassar la seva pròpia novel·la, la darrera, fins a l'últim alè.

stats