Comarques Gironines 28/06/2017

El Museu del Cinema redescobreix la fascinació per la llanterna màgica i les seves complicitats amb la imatge digital

L'exposició temporal inclou 320 objectes originals, molts, de plaques de vidre. La majoria es mostren per primera vegada

Acn
2 min
Imatge d'algunes de les llanternes màgiques que s'exposen al Museu del Cinema

GironaEl Museu del Cinema redescobreix la fascinació per la llanterna màgica, precursora del setè art, i les seves complicitats amb les imatges digitals. Ho fa a través d'una exposició temporal, que sobretot se centra a donar a conèixer com funcionaven aquests projectors d'imatges (fixes o animades artificialment) que durant gairebé 250 anys van meravellar el públic.

La mostra exposa 320 objectes originals del fons del museu –molts, plaques de vidre–, la majoria dels quals es poden veure per primera vegada. Però l'exposició també va més enllà i relliga el precinema amb la cultura audiovisual del segle XXI. "Busquem similituds entre la llanterna màgica i les imatges digitals del segle XXI", explica el director, Jordi Pons.

La mostra explora aquestes complicitats i n'ofereix fins a deu exemples a l'espectador. "Per entendre'ns, la llanterna màgica servia per explicar contes a la mainada, veure el moviment dels planetes al Sistema Solar o projectar imatges sobre mapes de ciutats", concreta el comissari de l'exposició. "I això, que ja es feia al segle XIX, avui ha donat lloc als dispositius electrònics i a eines com el Google Street View", precisa Pons.

L'exposició inclou fins a quinze audiovisuals per aprofundir en aquestes similituds. Des d'animacions fetes amb llanterna màgica fins a les actuals apps. I per cloure la mostra, el Museu del Cinema proposa al visitant ser ell mateix qui experimenti amb la llanterna màgica. Un joc interactiu amb una pantalla tàctil, on es recreen les imatges digitals de 50 plaques de vidre, li permet animar-les i veure'n el resultat projectat en una pantalla.

L'exposició 'Llum! La llanterna màgica i la imatge digital. Complicitats entre els segles XIX i XXI' s'inaugura aquest dijous a la tarda. Es podrà veure al Museu del Cinema fins al 28 de gener del 2017. L'entrada és gratuïta.

stats