Riudellots ret tribut al porc

El municipi celebra aquest cap de setmana la fira lúdica i cultural Fiporc

Lluís Barnés, regidor de Promoció Econòmica; Montserrat Roura, alcaldessa; i Carme Camps, regidora de Medi Ambient, van presentar Fiporc al Mercat de Girona. MARC SUREDA
Gerard Bagué
19/02/2016
2 min

RIUDELLOTS DE LA SELVARiudellots (la Selva), el segon municipi d’Europa on es maten més porcs (25.000 per dia), bé mereixia una fira dedicada a un animal que fa rutllar l’economia local i dóna feina a prop de 2.000 persones.La tercera edició de Fiporc, que se celebra dissabte i diumenge vinents, suposa la consolidació d’un model de fira que aposta pels elements culturals i lúdics, centrats principalment en la gastronomia.

L’alcaldessa de Riudellots, Montserrat Roura, explica que la fira vol valorar la importància del polígon dedicat a la indústria del porc, però sense oblidar “la tradició pagesa del municipi”.

La fira ha programat demostracions d’elaboració dels principals productes del porc: greixons, carn de perol, botifarres... També hi haurà degustació i venda de productes locals, unes grans brases on es couran tota mena de productes porcins i espais dedicats als més menuts (confecció d’hamburgueses i de màscares de porc). Voltant pel centre del municipi hi haurà músics de carrer que animaran la fira.

Demostracions comentades

Els visitants podran veure el procés de matança, especejament i elaboració d’embotits a càrrec de voluntaris del municipi, amb comentaris del cuiner i gastrònom Pep Nogué. Els organitzadors de la fira cuinaran un arròs amb galta i verdures que els visitants podran degustar. A l’àrea de tast es podran adquirir tiquets (a 0,50 euros) per a tota mena de productes.

Les varietats culinàries derivades del porc que es podran tastar a la fira són inexhauribles: pernil, croquetes, xistorres, raviolis, coques de greixons i patés, entre d’altres. El regidor de Promoció Econòmica de Riudellots, Lluís Barnés, explica que prop de 100 voluntaris col·laboren en l’esdeveniment, que ha anat creixent i afegint novetats a cada edició.

Passejada de tractors antics

La fira obrirà portes dissabte a les 9 hores amb un esmorzar popular. El diumenge, a les 11 hores s’ha programat una passejada de tractors antics que sortirà des de Girona (pavelló de Fontajau) i que té previst arribar a Riudellots una hora després. Els tractors quedaran exposats a la fira. Abans de la cloenda, diumenge a les 19 hores, se sortejarà un lot de productes del porc entre tots els visitants. La fira disposa d’una aplicació de mòbil pròpia per a dispositius IOS i Android que es pot descarregar a www.fiporc.cat. A través d’aquesta aplicació els visitants podran tenir accés a informació en temps real de tots els esdeveniments de la fira. L’edició de l’any passat va reunir uns 9.000 visitants.

Jornada tècnica

Avui a les 18 hores es durà a terme una jornada tècnica per a professionals del sector porcí a la sala d’actes de l’Ajuntament de Riudellots, on es presentaran els resultats d’un estudi sobre l’ocupació que genera la indústria del municipi, així com ponències sobre internacionalització, bioseguretat, benestar animal i higiene de les granges. A Riudellots hi ha empreses capdavanteres com Fiselva, Abras, Costa Brava Foods, Friusa i Norfrisa, que col·laboren amb la fira.

stats