LA REVOLTA A SÍRIA
Crònica 31/01/2012

Al-Assad bombardeja barris de Damasc per recuperar el control

La revolta siriana ha arribat a Damasc i ha obert una nova fase. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides vota avui una nova resolució en plena escalada repressiva a les portes de la capital siriana.

Cristina Mas
2 min
Al-Assad bombardeja barris de Damasc per recuperar el control

BARCELONA.La revolta ha arribat aquest cap de setmana a les portes de la capital, Damasc, i la reacció del règim ha estat, segons els activistes, una brutal ofensiva militar: ahir la xarxa anava plena de vídeos de barriades perifèriques sota un intens foc d'artilleria pesant, en districtes com Saqba i Ghouta, focus de protestes populars contra la dictadura. Les imatges, però, no es poden verificar de manera independent per la prohibició del règim al lliure accés a la premsa.

"Aquest cap de setmana s'ha obert una nova fase", explica Eduard Soler, analista del Cidob. "Com hem vist en altres revoltes a la regió, quan el conflicte arriba a la capital, el règim sent molt més propera l'amenaça i pot reaccionar de manera desesperada". Kamal, un activista de l'Exèrcit Sirià Lliure, va denunciar a l'agència Reuters una campanya de detencions "porta per porta". En l'ofensiva va morir el coronel Hussein Harmush, el primer oficial sirià que va desertar i va fer públic el seu rebuig a la repressió.

Els fets del cap de setmana han donat arguments als que fa temps que alerten de la deriva de la revolta en una guerra civil. Soler ho qüestiona: "La majoria de l'oposició segueix fidel a les tàctiques de mobilització pacífica i l'Exèrcit Sirià Lliure es dedica bàsicament a tasques defensives; a més, no es tracta d'una organització en forma de milícies, sinó de soldats que han considerat trencada la disciplina perquè se'ls demanava fer coses injustes".

Després de l'abandonament de la missió d'observadors de la Lliga Àrab, dissabte, davant de l'escalada de violència, la iniciativa internacional passa ara al Consell de Seguretat de l'ONU, que fins ara s'ha limitat a tímides condemnes, davant el veto de Rússia i la Xina a qualsevol represàlia sobre Damasc.

Els ministres d'Exteriors de França, Alain Juppé, i de la Gran Bretanya, William Hague, seran avui a Nova York per pressionar Rússia i la Xina que acceptin una resolució en suport al pla de la Lliga Àrab per sortir de la crisi: que Baixar al-Assad cedeixi el poder a un dels seus vicepresidents i que es formi un govern d'unitat nacional per dirigir el país fins a la convocatòria d'eleccions. El secretari general de la Lliga, Nabil al-Arabi, i l'emir de Qatar també són a la seu de l'ONU per defensar el pla.

Discrepàncies a l'ONU

França, la Gran Bretanya i els Estats Units donen suport al pla, igual que el Marroc, Alemanya i Portugal, que són membres no permanents del Consell. Rússia ha posat sobre la taula una resolució alternativa, que el primer grup considera massa tova amb Damasc. La Xina, en canvi, sembla que ha adoptat una postura més pragmàtica, en un moment en què ja ha començat a negociar contractes petroliers amb països del Golf davant la crisi iraniana.

"Rússia té un aliat en Damasc, però la seva posició s'explica per un problema més general: després de l'experiència de Líbia, en què Moscou es va sentir utilitzat en veure que una resolució per protegir la població civil es convertia en un pretext per a una intervenció occidental amb una agenda oculta, ara diu als Estats Units i Europa que no poden fer el que volen", argumenta Soler.

stats