Publicitat
Publicitat

CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI

La Fiscalia minimitza la "quantitat defraudada" pel gendre del rei

Anticorrupció frena el salt del cas Urdangarin a l'Audiència

La Fiscalia Anticorrupció s'oposa que l'Audiència Nacional espanyola investigui el cas Urdangarin, com demana Jaume Matas, implicat en el cas Palma Arena. El jutge Ismael Moreno té l'última paraula.

Ni la quantitat defraudada és suficient ni els arguments esgrimits ho justifiquen. Aquests són els dos principals elements que ha posat damunt la taula la Fiscalia Anticorrupció per oposar-se a la instrucció per part de l'Audiència Nacional, radicada a Madrid, de la part del cas Palma Arena que investiga la trama d'evasió fiscal que posa contra les cordes la casa reial per la involucració del gendre del rei, Iñaki Urdangarin.

La Fiscalia va fer arribar ahir un escrit al jutge de l'Audiència, Ismael Moreno, per demanar-li que no atengui la petició de l'advocat de la defensa de l'expresident balear Jaume Matas, del PP, que volia que els jutjats de Palma s'inhibissin en favor del tribunal espanyol per fraccionar el cas. Matas alertava que probablement el cas de corrupció té ramificacions més enllà de les Balears, a València i Barcelona, un argument "un tant vague i imprecís", a més d'una "mera suposició".

Els precedents

És més, la Fiscalia justifica que el cas està encara en una fase inicial i sense res determinant que en justifiqui el salt a l'Audiència. Però dóna per fet que hi ha hagut frau fiscal en l'intent per justificar que la "quantitat defraudada ni s'acosta" a altres casos anteriors en què el Suprem havia rebutjat que l'Audiència investigués un cas en què s'havien defraudat a Hisenda 21 milions.

Malgrat l'aparatositat de les xifres que va facturar a l'erari públic l'entramat empresarial i l'Institut Nóos (presidit per Urdangarin entre el 2004 i el 2006), el que en realitat el posa en situació compromesa és la suposada evasió d'impostos en paradisos fiscals i que hagi quedat al descobert que l'ONG Nóos sí que tenia una finalitat lucrativa, contravenint la seva carta fundacional. Es tracta de detalls que han aflorat arran de la investigació del cas Palma Arena, que va derivar en l'operació coneguda com a cas Babel, que ha destapat la relació d'Urdangarin i el seu soci amb governs, ajuntaments i entitats privades.

Sense tracte diferencial

L'intent d'Anticorrupció per retenir el cas als jutjats de Palma arribava tres setmanes després que el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, assegurés que la Fiscalia no donarà "cap tracte diferencial" al gendre del rei. I va recordar que Urdangarin no gaudeix de la protecció judicial privilegiada que sí que tenen el rei i l'hereu al tron.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT