LA SEGURETAT A L'AFGANISTAN
Crònica 14/09/2011

Atac talibà contra els EUA i l'OTAN a Kabul

Ethel Bonet
2 min
Un grup d'homes observen l'edifici en construcció al barri occidental de Kabul on es va fer fort un comando talibà i va estar disparant durant tot el dia.

IslamabadEra la una del migdia, hora local, quan un comando talibà format per entre 10 i 15 homes -almenys quatre dels quals suïcides-, armats amb fusells, llançagranades i armilles explosives van penetrar a la blindada zona verda , on hi ha les oficines governamentals i les ambaixades occidentals, i es van atrinxerar al terrat d'un edifici de 12 plantes en construcció a prop de l'ambaixada dels EUA i la caserna general de l'OTAN a Kabul. Els insurgents van atacar amb duresa durant hores, llançant coets i ràfegues de metralleta des de l'edifici, i va ser necessària la intervenció de dos helicòpters i franctiradors per reduir-los.

Mentre els combats prosseguien sense descans al costat de l'ambaixada dels EUA, els talibans atacaven altres zones de Kabul i escampaven el terror i el caos per tot arreu. Un suïcida es va immolar al costat de la seu de la policia de fronteres. Un altre va accionar l'explosiu al davant d'una escola, i un tercer ho va fer a la vora de l'aeroport, segons va afirmar a Reuters un portaveu policial.

L'assalt es va allargar cinc hores i va acabar amb 7 morts, 3 dels quals policies, i 19 ferits, cap estranger. L'ambaixada espanyola va passar moments de dificultat quan un coet va impactar a prop de la cancelleria de Defensa i va obligar el personal de l'ambaixada a refugiar-se a dins de l'edifici per protegir-se dels atacs. Cap membre de la legació espanyola a Kabul va resultar ferit, segons va dir a l'ARA per telèfon una font diplomàtica.

La cadena d'atemptats va ser reivindicada pel moviment talibà en un comunicat. "Hem dut a terme un atac suïcida massiu contra les oficines dels serveis d'intel·ligència estrangers i afganesos", va afirmar el portaveu dels insurgents, Zabiulà Mujahid.

Sembla que els talibans haguessin esperat al fet que s'abaixés la guàrdia a la capital afganesa, després de la commemoració del desè aniversari de l'11-S, per perpetrar un atac contundent.

Talibans infiltrats

Una font d'intel·ligència occidental va explicar a l'ARA que si bé hi ha hagut altres atacs a Kabul, aquest incident és "una de les rares ocasions en què els insurgents han demostrat la seva capacitat d'arribar molt a prop del cor de les tropes estrangeres i els serveis d'intel·ligència occidentals a la capital afganesa". Segons la font, "que un grup d'homes armats entrés en aquesta zona d'alta seguretat no hauria estat possible sense l'ajuda de talibans infiltrats en les forces de seguretat".

"Els atacants saben d'entrada que tenen poques possibilitats de fer mal en instal·lacions com l'ambaixada dels EUA, perquè serien reprimits per les forces de la coalició", va subratllar la font. Per tant, l'assalt estava destinat a ser més "una operació psicològica que física", va insistir, abans d'afegir que aquest atac probablement és obra de la xarxa Haqqani, dissenyada per lluitar contra els esforços dels EUA per negociar amb els dirigents del moviment talibà afganès.

stats