DIADA MUNDIAL DE LA JOVENTUT
Crònica 19/07/2011

Catalunya acollirà més de 32.000 joves catòlics fidels al Papa

D'aquí un mes les diòcesis catalanes acolliran milers de joves inscrits en la Jornada Mundial de la Joventut de Madrid. L'ús de recursos públics per fer possible l'esdeveniment ja ha provocat crítiques.

J. Serra
2 min
L'última visita del Papa a Barcelona, el novembre passat, ja va congregar grups de joves catòlics.

Al calendari dels joves catòlics, aquest no és un estiu qualsevol. Madrid acull del 16 al 21 d'agost la Jornada Mundial de la Joventut, una trobada promoguda per l'Església que comptarà amb la presència de Benet XVI. El Papa tornarà a trepitjar el territori estatal nou mesos després de convertir en basílica la Sagrada Família. El pontífex hi trobarà l'escalfor de milers de joves creients d'arreu del planeta que s'han citat a la capital espanyola -l'organització ha registrat 440.000 inscripcions, tot i que espera la presència d'un milió de creients-, però també escoltarà les protestes d'entitats de laics i cristians de base, que denuncien que es destinin a la cita recursos públics per valor de 80 milions d'euros.

Les diòcesis ultimen el dispositiu per acollir 32.000 joves entre l'11 i el 15 d'agost -els dies previs a la trobada de Madrid-, bona part dels quals s'instal·laran a Barcelona. Seran uns 12.000, procedents de 38 països diferents. La resta de bisbats també acolliran pelegrins: 5.900 joves dormiran en parròquies de la diòcesi de Tarragona, 1.700 a Terrassa, 4.500 a Girona, 3.220 a Vic, 1.300 a Sant Feliu de Llobregat, 1.290 a Tortosa, 260 a Lleida, 1.700 a la Seu d'Urgell i 630 a Solsona.

A Barcelona, l'Ajuntament i l'arquebisbat han pactat la utilització del Palau Sant Jordi i el pavelló de la Mar Bella com a espais d'acollida dels joves, que també s'establiran en escoles concertades, parròquies i llars de famílies col·laboradores de la ciutat. "Hem trobat moltes facilitats per part de l'administració", explica Toni Román, delegat diocesà de pastoral de joventut de l'arquebisbat de Barcelona. La cessió dels espais municipals es farà de manera gratuïta. Per finançar l'estada dels joves, es compta amb l'aportació de les diòcesis i les empreses col·laboradores de la Jornada Mundial de la Joventut, així com dels mateixos pelegrins, que pagaran deu euros per l'allotjament. Per preparar la cita de Madrid, a Barcelona s'organitzaran activitats que agruparan tots els joves catòlics que aquells dies estiguin instal·lats als bisbats catalans. El 13 d'agost es farà una eucaristia matinal al Parc del Fòrum, que també serà cedit de manera gratuïta. El 14 d'agost s'han programat dues eucaristies més al temple d'Antoni Gaudí.

Crítiques al dispendi de Madrid

Moviments de laics i cristians de base han mostrat el seu malestar pel cost de l'esdeveniment de Madrid. Denuncien les aportacions directes del govern espanyol, l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid, les exempcions fiscals a les empreses col·laboradores i la cessió gratuïta de 800 escoles públiques, que es faran servir per acollir els joves. "L'Estat regalarà 80 milions d'euros", raona Albert Riba, president d'Ateus de Catalunya. Avui, a Barcelona s'ha programat un acte de protesta.

stats