SECTOR SANITARI PRIVAT
Crònica 06/05/2011

El centre mèdic Delfos presenta un concurs voluntari de creditors

Les clíniques privades també tenen problemes de viabilitat. Algunes ja han ajornat nòmines i estan reduint personal. El centre mèdic Delfos ha optat per presentar un concurs voluntari de creditors.

Lara Bonilla
2 min
El Centre Mèdic Delfos, que no ha xifrat el passiu fins que el jutge admeti el concurs, continuarà amb el funcionament habitual.

BARCELONA.El sector sanitari públic no és l'únic que passa per un mal moment. Les clíniques privades han vist com els seus ingressos es reduïen des de l'inici de la crisi i algunes, com el centre mèdic Delfos, ja han començat a prendre mesures. Aquest centre ha presentat un concurs voluntari de creditors tot al·legant una davallada de l'activitat i prepara un pla de viabilitat que li permeti reorganitzar-se per fer front a la realitat del sector i "rellançar-se com a clínica de referència". La clínica, que no ha volgut xifrar el passiu, continuarà, però, amb la seva activitat mèdica habitual.

No és un cas aïllat. "Els centres privats estem patint la mateixa crisi que els hospitals públics i concertats i també tenim problemes de viabilitat i tresoreria", diu Cristina Contel, presidenta de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), la patronal del sector privat. Contel apunta que altres entitats podrien seguir el mateix camí. "Aviat tindrem notícies perquè tenim algun centre que fa mesos que està ajornant nòmines i està reduint personal", afegeix.

La crisi de les clíniques privades

Per Contel, el cas de la Delfos, que té més de 350 treballadors i atén 27.000 urgències a l'any, és només una mostra dels problemes del sector privat. Des de l'inici de la crisi, la seva activitat econòmica ha començat a decaure, ja que moltes persones s'han donat de baixa de les mútues, especialment gent jove, que són els que menys utilitzaven els serveis. "I els que mantenen la pòlissa són gent gran que necessita més atenció i fan més despesa", explica Contel.

La patronal privada també alerta de competència deslleial des que alguns centres de la xarxa sanitària pública han començat a fer activitat privada. "Necessitem que el departament clarifiqui l'àmbit competencial de cadascú", diu la presidenta d'ACES. La patronal demana que tota l'activitat que procedeixi de pòlisses privades, com accidents de tràfic i de treball i assegurances escolars i esportives, siguin ateses dins de l'activitat sanitària privada. "Si ho respectem, les clíniques privades tindran una oportunitat", diu Contel, que veu amb preocupació iniciatives com la de l'Hospital de Granollers, que ha començat a atendre parts i accidents laborals i de trànsit a través de convenis amb mútues. L'Hospital de Vic també atén clientes de mútues i hospitalització de malalts crònics i l'Hospital Mútua de Terrassa té activitat privada dedicada a accidents de trànsit, asseguradores i particulars.

"Demanem al conseller que contempli el problema des d'una perspectiva general i que sortim junts de la crisi", diu Lluís Monset, director general d'ACES. Això vol dir donar opcions al sector privat: "Que les activitats que no siguin necessàries del Servei Català de la Salut les facin les privades, si el sector públic no pot fer tanta activitat".

stats