CRISI AL NOU GOVERN
Crònica 09/06/2011

Dimiteix per corrupció el número dos del Brasil

Dilma Rousseff rep el primer gran cop des que és presidenta del Brasil. El seu braç dret, el ministre de la Casa Civil, Antonio Palocci, plega acusat d'haver-se enriquit il·lícitament durant la campanya.

Joaquim Piera
2 min
Per la porta del darrere El cap de gabinet del govern brasiler, Antonio Palocci, en una foto d'arxiu. Palocci va dimitir dilluns esquitxat per corrupció.

São Paulo.La gran aposta de la presidenta Dilma Rousseff ha durat només sis mesos en el càrrec. El ministre de la Casa Civil, Antonio Palocci, va presentar dilluns la dimissió acusat d'haver multiplicat per vint el seu patrimoni personal durant l'última legislatura en què va ser diputat federal. Palocci era el veritable home fort del govern brasiler. Ocupava el ministeri més important i exercia d'ideòleg i d'articulador polític en les sempre complicades relacions amb els partits de la cambra baixa i el Senat.

Dilma va fer una aposta de risc per tenir al seu costat, com a número 2, un polític tecnòcrata, que tenia credibilitat i donava estabilitat als mercats, però que, des d'un bon inici, s'havia convertit en el blanc preferit del mateix Partit dels Treballadors (PT). Els sectors més tradicionals i l'ala més esquerranosa acusaven Palocci de voler donar un tomb cap a la dreta amb polítiques més conservadores i d'oblidar l'herència ideològica dels vuit anys de Luiz Inácio Lula da Silva al poder.

Abandonat pel partit

Quan van sorgir les acusacions d'enriquiment il·lícit, el PT va deixar Palocci sol davant del perill. Tres setmanes després d'una forta tempesta mediàtica i per molt que la Fiscalia General de la República indiqués que no hi havia motius de pes per obrir una investigació, el ministre de la Casa Civil s'ha vist obligat a dimitir per evitar una erosió política del govern que ell mateix ha gestat.

Des que va ser alcalde de Ribeirão Preto (São Paulo), Palocci sempre s'ha vist envoltat de casos de corrupció. En la seva etapa municipal, el van acusar d'haver rebut comissions il·legals d'una constructora. Posteriorment, en el primer mandat de Lula, va haver de deixar el ministeri d'Economia després de pressionar el treballador d'una finca on feia reunions secretes i algun dels seus fidels col·laboradors estava disposat a declarar contra ell.

Aquest cop, les acusacions se centren en l'augment del seu patrimoni, principalment en la seva etapa de diputat quan coordinava la campanya electoral de Rousseff. Palocci, que sempre ha sortit il·lès de totes les acusacions, es defensa dient que els seus ingressos corresponen a serveis de consultoria en el sector privat. En cap moment, però, no ha volgut revelar per a qui treballa, la qual cosa ha fet augmentar la pressió de l'oposició i la premsa, també, per extensió, cap al govern.

Amb la seva sortida, Palocci evitarà una investigació més a fons dels seus comptes. D'altra banda, el govern recupera l'estabilitat i la tranquil·litat política perduda l'últim mes, però és clarament més feble. Rousseff es veurà obligada a reestructurar el seu equip, per donar entrada a algun nou ministre de pes que ompli el buit polític deixat per Antonio Palocci.

stats