EUSKADI BUSCA LA PAU
Crònica 25/11/2011

Eguiguren tampoc veu clar que López esgoti la legislatura

El president del PSE, Jesús Eguiguren, posa difícil esgotar, el 2013, la legislatura al lehendakari Patxi López, també socialista i que té el suport del PP. Després del 20-N, Amaiur i PNB volen que les avanci.

Daniel Gómez
2 min
Eguiguren tampoc veu clar  Que López esgoti la legislatura

BILBAO.El lehendakari Patxi López vol que Euskadi sigui un oasi polític immune a les picabaralles entre PSOE i PP. Un oasi gestionat pels socialistes gràcies al suport que els populars estan disposats a mantenir, tot i l'aclaparadora victòria de Mariano Rajoy el 20-N. López es disposa a preservar aquest hàbitat constitucionalista fins al 2013, que és quan acaba l'actual legislatura basca. El lehendakari descarta l'avançament electoral exigit per Amaiur i el PNB -les dues forces guanyadores diumenge- i s'aferra als socis preferents i únics del PP. "No deixarem López a l'estacada", va assegurar el líder dels populars bascos, Antonio Basagoiti. El lehendakari donava per tancat el debat, fins que ahir el va reobrir inesperadament el màxim dirigent del seu partit. No és la primera vegada que el president del PSE, Jesús Eguiguren, li fa la guitza.

Les crítiques d'Eguiguren no només van dirigides a López, com fa últimament, sinó també al PP, i això és més delicat. Si Basagoiti trenca unilateralment l'acord de governabilitat, el gabinet basc tindrà els dies comptats. Eguiguren aposta per la col·laboració entre Vitòria i Madrid sobre pacificació, però en cas que el nou president espanyol no estigués disposat a assumir riscos l'executiu basc hauria de marcar perfil propi: "Si Rajoy no empenyés per la pau caldria enfrontar-se al govern de Madrid, fet que suposaria la ruptura de l'entesa amb el PP a Euskadi. No estic disposat a permetre que el PSE perdi un sol vot perquè el PP viu dels fantasmes del passat", advertia ahir en una entrevista a El Correo.

La veu crítica del socialisme basc -o si més no l'única que es deixa sentir- confessa que està preocupat pels resultats electorals a Euskadi, amb un PSE que no ha sabut capitalitzar els esforços realitzats a favor de la pau. La seva fórmula -i aquest és el missatge que trasllada a López- és que s'ha de fer "una autocrítica molt seriosa i rectificar". I afirma: "Hem rebut el segon avís, després del primer en les municipals, i si no rectifiquem, el tercer avís serà el definitiu: el de les autonòmiques".

Picada d'ullet impossible al PNB

Malgrat els atacs preventius al PP, Eguiguren no és partidari d'avançar -"és el pitjor que es pot fer en un moment en què es construeix la pau"-, però avisa que el PP "no és l'única solució", en al·lusió al PNB. El partit d'Iñigo Urkullu, però, no té cap intenció d'allargar la vida del govern basc, al contrari. I menys després dels bons resultats del 20-N: 323.000 vots i primera força a Euskadi, enfront de 254.000 vots socialistes i malgrat Amaiur.

El portaveu del PNB, Josu Erkoreka, vaticina que amb el PP al poder López es veurà "obligat" a ser "l'escolanet" de Rajoy, que intentarà "reconduir" l'acció del govern basc "al que marqui de Madrid". El pronòstic d'Erkoreka s'ha començat a fer realitat perquè els populars d'Euskadi han intensificat la pressió al lehendakari. El PP ha anunciat aquesta setmana que "no poden estar tranquils amb el projecte del PSE" i que pensen denunciar els "incompliments" socialistes. Des d'un suport crític, els populars collaran López sense ofegar-lo, almenys de moment.

stats