Crònica 14/03/2012

Espanya acata la decisió de l'eurozona de retallar més

El govern espanyol accepta la nova xifra de dèficit imposada pels socis de l'euro per al 2012. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va anunciar ahir que complirà amb la retallada de 5.000 milions més.

Laia Forès
2 min
Espanya acata la decisió de l'eurozona de retallar més

BRUSSEL·LESMariano Rajoy va dir a l'última cimera europea que la flexibilització del dèficit per a aquest any era una decisió "sobirana" d'Espanya i, per tant, Europa no tenia res a dir-hi. Dues setmanes després, les seves paraules se les ha emportat el vent. El govern espanyol ha fet un pas enrere i acatarà la voluntat dels socis de l'euro de fer més retallades per complir amb un nou objectiu de dèficit: el 5,3% del producte interior brut (PIB) en comptes del 5,8% que havia fixat unilateralment Madrid. L'esforç extra, traduït en euros, és un estalvi de 5.000 milions.

"És un objectiu realista i convincent", va assegurar ahir Olli Rehn, comissari europeu d'Economia després de la reunió que van celebrar els ministres de Finances dels Vint-i-set. Rehn, molest perquè Espanya no va consultar amb la Comissió Europea els seus plans de no respectar l'acord de reducció de dèficit per al 2012, va recordar al govern espanyol que si no aplica les noves retallades exigides, Brussel·les "no dubtarà" a sancionar Madrid.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va confirmar que Espanya accepta "la recomanació" de l'eurozona perquè és "un soci lleial" i va assegurar que la retallada addicional de 5.000 milions d'euros, que se sumen als 35.000 anunciats anteriorment, no afectarà ni l'atur ni el creixement. "No crec que tingui cap impacte significatiu", va dir De Guindos. La decisió que va prendre dilluns a la nit l'Eurogrup de no admetre un dèficit del 5,8% suposa un cop dur polític per al govern espanyol, però també té la seva lectura positiva: finalment la UE accepta una flexibilització del dèficit. Espanya ha aconseguit imposar el sentit comú per evitar veure's obligada a rebaixar-lo fins al 4,4% aquest any, la xifra que havia pactat amb Brussel·les l'anterior govern socialista.

L'executiu de Rajoy ha aconseguit que la UE accepti suavitzar l'objectiu del 2012, però menys del que pretenia. D'aquesta manera, Brussel·les autoritza Espanya a repartir entre aquest any i el que ve l'esforç de reducció del dèficit públic. Això sí, arribar fins al 3% el 2013 és un objectiu sagrat que ni Rajoy s'ha atrevit -de moment- a qüestionar.

Tracte de favor a Espanya

Si Espanya és la cara, Hongria és la creu. Els titulars d'Economia de la UE van decidir ahir sancionar Budapest pel seu elevat dèficit amb la suspensió de gairebé 500 milions d'euros dels fons de cohesió, els que reben les regions més pobres d'Europa. Els socis comunitaris consideren que Hongria ha desobeït les recomanacions de Brussel·les i per això decideixen sancionar-lo. La decisió és històrica, atès que és la primera vegada que s'aprova una sanció econòmica contra un país comunitari pel seu dèficit. Hongria podria evitar la multa si demostra en els pròxims mesos que prendrà mesures per rectificar la situació.

Alguns països -Àustria i Letònia, sobretot- van denunciar un tracte de favor a Espanya en detriment d'Hongria. "La situació és completament diferent", va justificar-se el comissari Rehn. De fet, el problema d'Hongria amb el dèficit ve de lluny, mentre que Espanya, fins ara, ha estat un bon alumne i ha seguit les recomanacions de Brussel·les.

stats