L'ESTABILITAT ECONÒMICA EUROPEA
Crònica 22/03/2011

Espanya aportarà 83.300 milions al fons de rescat

Redacció
2 min
El ministre de finances alemany, Wolfgang Schaeuble, i la ministra Salgado, ahir.

Barcelona.Espanya s'ha compromès a aportar 83.300 milions d'euros al fons de rescat permanent europeu, que estarà en marxa el 2013. La mateixa vicepresidenta tercera del govern, Elena Salgado, va anunciar l'acord i es va mostrar satisfeta pel seu contingut abans de la compareixença del president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

La ministra d'Economia va dir que "l'acord a nivell de ministres està tancat". Salgado va afegir que també s'ha aconseguit el desig del govern de José Luís Rodríguez Zapatero en la forma de l'aportació, que es farà a través de "capital desemborsat", fet que vol dir que no es comptabilitzarà com a dèficit públic, segons informa Efe.

"Nosaltres hem preferit que hi hagués un capital desemborsat important per conservar sempre la qualificació de triple A (la màxima que atorguen les agències internacionals) per aquest fons i també perquè en termes d'Eurostat no es consideri com a deute, sinó com a aportació a una institució financera internacional", va argumentar.

El futur fons de rescat permanent tindrà una capacitat de finançament de 500.000 milions, i servirà per ajudar països amb problemes de solvència. Amb tot, el capital subscrit haurà d'arribar als 700.000 milions. D'aquesta quantitat, uns 80.000 milions seran aportats com a capital desemborsat (la meitat el 2013 i la resta en els següents tres anys). Els altres 620.000 milions es mobilitzaran a través de fórmules de garantia.

D'aquesta manera, Espanya aportarà 9.523 milions en metàl·lic (la meitat el 2013) i la resta, fins als 73.804 milions, com a garanties. El fons de rescat de la zona euro va ser creat el maig de l'any passat com una mesura temporal per evitar el contagi de la crisi grega a altres països europeus. La dotació va ser de 440.000 milions d'euros. A més, la Comissió Europea (CE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) van afegir-hi part dels seus pressupostos, de manera que la quantitat final va sumar els 750.000 milions.

stats