TRANSPORT DE MERCADERIES
Crònica 04/10/2011

Foment licita l'estudi del Corredor Mediterrani per esvair dubtes

Ignasi Pujol
1 min
El servei ferroviari Euromed en el seu pas per l'Hospitalet de l'Infant.

Barcelona.Cinc dies després que el ministre de Foment, José Blanco, i el seu homòleg francès, Thierry Mariani, sorprenguessin amb una declaració conjunta en què demanaven que el Corredor Central s'incorpori a les xarxes transeuropees, el govern espanyol va licitar l'estudi funcional per adequar el Corredor Mediterrani als futurs tràfics de mercaderies.

Foment ja va insistir dimecres passat, dia en què es va signar la declaració conjunta, que no esmentava en cap moment el Corredor Mediterrani i que l'eix ferroviari entre Algesires i Figueres seguia sent prioritari per a l'executiu liderat per José Luis Rodríguez Zapatero. El 19 d'octubre la UE ha de decidir si s'inclou el Corredor Mediterrani en les xarxes transeuropees prioritàries.

La licitació d'ahir es podria interpretar com un gest de compromís amb aquesta infraestructura, que discorrerà al llarg de 1.300 quilòmetres i aglutinarà gairebé la meitat de la població espanyola i el 40% del PIB.

Pressupost

Concretament, el ministeri de Foment ha licitat "l'estudi funcional per a l'adequació del corredor ferroviari mediterrani per als futurs tràfics de mercaderies i projectes constructius de quatre apartadors de 750 metres", segons recollia el BOE d'ahir. El contracte està valorat en 1,7 milions d'euros.

L'objectiu de l'estudi és "analitzar les alternatives tècniques per a l'adequació del corredor als futurs tràfics de mercaderies per ferrocarril".

El treball desenvoluparà les previsions de circulació, tant de viatgers com de mercaderies, per a diferents horitzons temporals i al llarg de tot el corredor. Els quatre apartadors milloraran la capacitat del corredor i han de permetre compatibilitzar el transport de passatgers i el de mercaderies.

L'estudi se centrarà en el tram entre Múrcia i la frontera francesa, ja que al sud part de la futura línia ferroviària està sent definida actualment a través d'altres estudis.

stats