TROBADA DE LÍDERS MUNDIALS
Crònica 26/05/2011

El primer G-8 després de les revoltes àrabs

Marc Vidal
3 min
El primer G-8 després de les revoltes àrabs

Enviat especial a Deauville (França)"N ou món, noves idees", realment el lema de la cimera del G-8 que avui comença a la Normandia francesa, a la població costanera de Deauville, no podia ser més ajustat a la realitat. Tunísia, Egipte, Líbia, Fukushima, Bin Laden, Strauss-Kahn... en pocs mesos s'han solapat revoltes, crisis de tota mena, operacions militars i un escàndol que han conformat un tauler de joc global ben diferent del que hi havia fa només uns mesos, quan el president francès, Nicolas Sarkozy, va començar la presidència del G-8, el grup de països més poderosos del món.

Entre avui i demà els mandataris de França, els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Rússia i el Japó s'apleguen al voltant de la mateixa taula conscients que tot i que sumen un 65 per cent del producte interior brut mundial, la seva hegemonia ja no és la que era. L'aparició de nous actors al món, els anomenats països emergents -la Xina, l'Índia o el Brasil- han fet trontollar les velles estructures i les decisions mundials ja no les prenen només ells. De temes a debatre, no els en falten.

La Primavera Àrab. És la primera cita del G-8 després de les revoltes

Aquest serà sens dubte el plat fort de la trobada. El moment en què els nous primers ministres de Tunísia i Egipte rebran l'escalf dels dirigents del G-8. De la trobada en sortirà un pla global d'ajudes per a aquests dos països i per a la resta d'estats del món àrab que estan immersos en processos de democratització. Tunísia espera obtenir 17.500 milions d'euros per als pròxims cinc anys per fer avançar el país en la nova etapa, mentre Egipte calcula que necessita 8.400 milions d'euros, almenys fins a mitjans del 2012.

A l'altra costat de la balança, al G-8 també es tractarà de l'estancament de la situació a Líbia i la conveniència que el Consell de Seguretat de l'ONU condemni l'ús de la força a Síria contra els opositors al règim. Totes les mirades aniran cap a Rússia, que és el que té una posició més allunyada de la majoria.

L'accident de Fukushima. França aposta per mantenir l'aposta nuclear

El primer ministre japonès, Naoto Kan, prendrà la paraula en aquesta cimera per explicar a la resta de mandataris com està la situació al seu país després del tsunami i la crisi nuclear de Fukushima.

La presidència francesa del G-8, interessada a mantenir l'aposta nuclear al món, ha posat sobre la taula el debat de la necessitat d'estandarditzar les mesures de seguretat de les centrals atòmiques a tot arreu. La intenció de Nicolas Sarkozy és evitar que es paralitzi, encara que sigui temporalment, el desenvolupament de la indústria nuclear al món, tal com va passar després de l'accident de Txernòbil.

La crisi econòmica. Les revoltes o el tsunami han estat un sotrac per a la recuperació

Després dels rescats de les economies grega, irlandesa i portuguesa, el G-8 debatrà la situació econòmica, que no acaba d'aixecar el cap. Es tracta d'una qüestió de gran interès per a aquests països, que continuen a la part baixa del creixement econòmic mundial. L'impacte del tsunami del Japó o la inestabilitat creada per les revoltes al món àrab no ajuden a estabilitzar la situació. Els rescats no han millorat l'estat de salut de l'euro i l'alça del preu del petroli afegeix encara més incertesa sobre l'economia.

El relleu de Strauss-Kahn. França vol aconseguir el consens del G-8 per a la seva candidata

Aquest no és el fòrum encarregat de nomenar el substitut del fins ara director gerent del Fons Monetari Internacional, però Nicolas Sarkozy vol aprofitar la trobada per aconseguir el màxim suport dels països del G-8 a la seva candidata, la ministra d'economia francesa, Christine Lagarde, que ahir va fer un pas endavant i va anunciar formalment que optava al càrrec que tenia Strauss-Kahn al capdavant d'aquest organisme.

stats