Crònica 11/05/2011

El Govern contraataca amb recursos al Constitucional

Joan Serra
2 min
Francesc Homs va anunciar ahir els recursos presentats pel Govern al Constitucional.

BARCELONA.Massa bastons a les rodes. La impugnació de les places de docents ha fet vessar el got de la paciència del Govern, que ahir es va omplir la boca amb la queixa d'una "ofensiva sense precedents" de l'executiu espanyol contra Catalunya, un lament verbalitzat pel portaveu de l'executiu, Francesc Homs. Atacada com se sent, la Generalitat ha decidit passar a l'acció, perquè considera que l'episodi dels mestres s'afegeix al llistat de greuges, en què destaca la negociació pel fons de competitivitat. El Govern ha presentat dos recursos al Tribunal Constitucional (TC) per les invasions de competències protagonitzades per l'Estat en matèries en què la Generalitat té capacitat de decisió.

La millor manera d'entendre el moviment fet per l'executiu d'Artur Mas és un símil futbolístic: la millor defensa és un bon atac. Tanmateix, l'artilleria de què disposa el Govern és més aviat modesta. La Generalitat ha presentat un conflicte positiu de competència davant del TC contra el pla de socors binacional del túnel del Pertús de la línia d'alta velocitat Perpinyà-Figueres, perquè estima que envaeix les seves atribucions en matèria de protecció civil. En la mateixa línia, ha recorregut diversos articles del reial decret sobre la qualitat de l'aire, tenint en compte que l'Estatut preveu que li pertoca a Catalunya la competència compartida en matèria de medi ambient. Homs no s'ha estalviat referències als incompliments del pla de Rodalies. Ha recordat que només s'han invertit 306 milions d'euros dels 4.000 pressupostats per al període 2010-15. La reunió d'avui amb el ministeri de Foment ha de servir per desencallar aquesta qüestió.

Plantar cara a l'Estat

El portaveu va expressar ahir que el Govern no ha disposat de més alternatives que emparar-se en els tribunals per defensar les competències catalanes. És la interpretació de la Generalitat, que subratlla que no cedirà i "plantarà cara", un missatge combatiu que casa molt bé amb el període electoral.

stats