DEBAT INTERN SOCIALISTA
Crònica 03/10/2011

Iceta es fa valer com A element aglutinador

Àngel Ros, Joan Ignasi Elena i Pere Navarro volen dirigir el partit. Però tots són conscients que la peça determinant és Miquel Iceta. El vice-primer secretari està convençut que hi haurà unitat al congrés.

Sara González
2 min

Barcelona.Tant se val qui es postuli per dirigir el PSC, perquè és Miquel Iceta qui té la clau. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros; l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, i l'obiolista Joan Ignasi Elena -els dirigents que fins ara han fet pública la intenció d'encapçalar el partit- ho saben prou i per això tots s'han adreçat al vice-primer secretari per intentar sumar-lo a les seves embrionàries candidatures. Però Iceta, que tot i formar part de la cúpula de José Montilla és un dels dirigents que més suport pot aconseguir per ser primer secretari, no mourà fitxa fins passat el 20-N. Que hi hagi tres candidats (o més) és una qüestió que no el preocupa. "Acabarà sent un congrés d'unitat", confia Iceta. Però molts opinen el contrari.

Més enllà de la guerra de personalismes que es puguin desencadenar durant els dos mesos vinents, tot aquell que vulgui encapçalar el PSC no es presentarà sol, sinó que haurà de fer una proposta d'executiva. I això implica sumar. És precisament per això, i perquè "així ho ha expressat la militància", que Iceta està convençut que acabaran posant-se tots d'acord perquè hi hagi una única candidatura.

El bloc del Baix Llobregat

Malgrat tot, la configuració de les llistes per al 20-N -en què José Zaragoza serà el número dos i Celestino Corbacho, senador-, l'anunci de Navarro, el nom de l'alcalde de Cornellà -Antonio Balmón- com a possible secretari d'organització i un sector que donaria suport a Carme Chacón per liderar el partit deixen tan fora de lloc el sector més catalanista que hi ha veus al partit que alerten que "les dues ànimes" poden acabar enfrontant-se al conclave del desembre.

"Zaragoza i Balmón estan ideant un partit afí a les seves tesis", adverteix un membre de l'actual executiva, que considera que hi ha un conjunt de dirigents, la majoria del Baix Llobregat, que fan pinya "per assegurar-se el lloc als òrgans de control" del PSC. I que, per fer-ho, inicialment volien comptar amb Iceta, però en témer que no seria vist com una "cara de renovació" van recórrer a Pere Navarro. Davant el sector del Baix Llobregat que anima Zaragoza hi hauria tant catalanistes com els que busquen teixir ponts entre les dues ànimes, com ara Iceta. "Cal que trobem el nou Maragall", asseguren.

No només és qüestió de noms, assegura un dirigent, sinó de visions diferents. Els uns consideren que ha de ser un congrés de "transició", mentre que els altres creuen que ha de ser de "refundació". Els uns volen fer una oposició sense cap mena de concessió amb CiU, mentre que els altres volen bastir ponts per recuperar "l'espai de centralitat que ara té el PP". Tot i això, Iceta insisteix: no hi ha polarització. A l'hora de la veritat, confia que es posaran les cartes sobre la taula i hi haurà acord entre tots. Sempre ha estat així.

stats