PRÒXIM ORIENT
Crònica 02/11/2011

Israel respon a la Unesco ampliant les colònies

Després del reconeixement de Palestina a la Unesco, Israel replica al món que no està disposat a cedir. Construirà 2.000 vivendes noves als assentaments i tallarà l'aixeta a l'Autoritat Palestina.

Anna Garcia
2 min
Treient pit El primer ministre Benjamin Netanyahu va obrir dilluns  les sessions d'hivern de la Knesset, el Parlament israelià, a Jerusalem.

JerusalemLa resposta d'Israel al reconeixement de Palestina com a membre de ple dret de la Unesco no s'ha fet esperar. Ahir, en una reunió d'urgència, el primer ministre israelià, Benjamin Netanhayu, i vuit dels seus estrets col·laboradors van donar llum verda a una ampliació d'assentaments que es concretaria en 2.000 nous habitatges a Jerusalem est i a Gush Etzion i Maale Adumim, a Cisjordània, i que, segons Netanyahu, estarien sota control israelià en un hipotètic futur acord de pau.

També es va decidir la congelació de la transferència dels diners que Israel recapta dels palestins en forma d'impostos i que ha de traspassar a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP). Aquesta mesura afectarà la recaptació del mes d'octubre, al voltant de 85 milions de dòlars, que estaven destinats a pagar els salaris del novembre de policies i funcionaris de l'ANP. Aquesta mesura, segons el ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, pot fer perillar la cooperació en termes de seguretat amb els palestins. La decisió és, per un portaveu palestí, "destructiva per al procés de pau" i "inhumana".

A més, no es permetran missions de la Unesco a Israel i s'està pensant la possibilitat de cancel·lar els carnets preferents als polítics palestins que els permeten passar sense dificultat pels controls israelians. El govern de Netanyahu ha parlat d'altres sancions que es podrien concretar els pròxims dies.

En un altre context, el govern d'Israel ha autoritzat el seu exèrcit a fer tot el possible per aturar els coets llançats per la Jihad Islàmica des de Gaza, incloses les ofensives per terra. La mediació d'Egipte va impedir l'entrada dels tancs i la contundent resposta de l'estat hebreu va consistir en atacs aeris selectius.

Ciberatac

Un atac cibernètic va deixar ahir sense internet Gaza i Cisjordània. El portaveu de l'ANP, Ghasan Jatib, no volia treure conclusions però va manifestar que "és massa casualitat que els atacs es produeixin l'endemà de l'ingrés de Palestina a la Unesco". La preocupació d'Israel és que Palestina pugui adherir-se al Tribunal Internacional de Justícia, el màxim òrgan en qüestió de litigis internacionals, i acabi demanant comptes a la potència ocupant.

stats