EPIDÈMIA DE GRIP
Crònica 04/01/2011

Ja no hi ha por a vacunar-se contra la grip A

Lara Bonilla
2 min

BarcelonaEls casos de grip ja han superat el llindar que determina la consideració d'epidèmia. No obstant, no hi ha motius d'alarma ni els serveis d'urgència estan col·lapsats. Ja s'han registrat entre 120 i 130 casos de síndrome gripal per cada 100.000 habitants, i el llindar perquè es consideri epidèmia se situa en els 100. El 80% dels casos corresponien al virus de la grip A (H1N1) i la resta, s'han considerat grip comuna.

De moment, tant pel nombre d'afectats com pel moment en què s'han registrat els casos, al voltant de Nadal, la grip A s'està comportant com una grip estacional més i sense la virulència de l'any passat. De fet, tot i que s'han registrat dos morts -dos homes de 42 i 56 anys que tenien patologies prèvies- els casos no són greus i afecta criatures i persones de mitjana edat. En canvi, als que tenen més de 65 anys no els afecta tant, fet que és una característica pròpia de la grip A.

Símptomes respiratoris

L'any passat la grip A va aparèixer a la tardor mentre que aquest any ja s'ha incorporat al calendari habitual, és a dir, des de Nadal i fins al març. "El fred ajuda a fer que el virus tingui les millors condicions per transmetre's", explica Antoni Trilla, epidemiòleg de l'Hospital Clínic i professor de la UB. El que també s'ha normalitzat és la vacunació contra la grip. Si l'any passat només es va vacunar el 20% de la població de risc, aquest any s'han vacunat entre un 70% i un 80% dels ciutadans. La població de risc correspon a un 20% de la població catalana, aproximadament un milió i mig de persones. Aquest any s'ha perdut la por a la vacuna contra la grip A. "La vacuna va arribar tard, la gent va interpretar que com era lleu no calia vacunar-se i hi havia veus que deien que no era prou segura. Ara sabem que és tan segura com qualsevol altra", diu Trilla, que reconeix que l'any passat va ser una situació "molt complexa".

Els símptomes són els de sempre: inici sobtat de fred relativament alt, tos, mal de cap, de gola i malestar general. En un petit percentatge també es presenten símptomes digestius que són més freqüents en criatures que en adults.

stats