CRISI NUCLEAR
Crònica 13/04/2011

El Japó situa Fukushima al nivell de Txernòbil

Un mes més tard de l'accident de Fukushima les autoritats japoneses han admès que la catàstrofe arriba al nivell 7 de l'escala de successos nuclears. L'únic precedent és la crisi de Txernòbil.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El reactor 1 de Fukushima I es va tornar a incendiar ahir, una prova més que l'alerta persisteix.

Encara que tots dos accidents són de nivell 7, Fukushima no és un altre Txernòbil. És el missatge que van llançar ahir el experts nuclears després de l'anunci del govern japonès que s'elevava la catàstrofe de 5 a 7 en l'escala de successos nuclears. "Txernòbil encara queda molt lluny, ara per ara", avançava la física i enginyera nuclear Carmen Pretel a l'ARA, però "no diré que no hi ha un problema important". Per entendre les diferències entre les dues catàstrofes nuclears més importants de la història és necessari mirar-ne les diferències.

Alliberament de radiació La radioactivitat alliberada al Japó és més baixa que a Ucraïna

Les autoritats nipones han trigat un mes a admetre que l'abast de la catàstrofe era de nivell 7. Això significa que es tracta d'un "accident greu" i que l'impacte de l'alliberament de radiació és il·limitat i posa en risc tant la salut de les persones com del medi ambient. Aquestes característiques són comunes tant a Txernòbil com a Fukushima, i més si es té en compte l'abocament d'aigües contaminades al mar de fa dues setmanes, però s'ha de diferenciar que la quantitat de material radioactiu alliberat per la planta nipona és una desena part de la que es va deixar anar a Txernòbil.

Diferències estructurals La central ucraïnesa no tenia un doble contenidor als reactors

Fa gairebé 25 anys l'explosió d'un dels reactors de Txernòbil va provocar que s'alliberessin milions de partícules radioactives. En el cas de Fukushima, ens trobem potencialment davant d'una crisi més important perquè hi ha tres reactors en estat crític on els operaris batallen per aconseguir que es refredin. Però la diferència crucial és que tenen un contenidor de contenció per evitar que el combustible surti a l'exterior. El reactor 2 és el que es troba en més males condicions, perquè es creu que té problemes en la contenció. El primer ministre japonès, Naoto Kan, va llançar ahir, però, un missatge tranquil·litzador i va assegurar que "la planta de Fukushima s'està estabilitzant a poc a poc".

Sense víctimes mortals Ara per ara encara no ha mort ningú per la crisi a Fukushima

La diferència fonamental entre les catàstrofes a hores d'ara és l'impacte sobre la salut humana. De moment no hi ha informes de cap mort a causa de les radiacions, mentre que el balanç de les Nacions Unides el 2008 sobre l'abast de l'impacte de Txernòbil és que van morir 64 persones només per la radiació. Els informes paral·lels, com el de Greenpeace del 2006, estimen que només a Bielorússia, Rússia i Ucraïna, les morts per malalties relacionades serien 200.000 entre el 1994 i el 2004.

L'abast de Fukushima és impredictible. El ministeri de Ciència i Tecnologia japonès va confirmar ahir que s'han trobat petites quantitats d'estronci, un metall molt radioactiu que pot provocar leucèmia, al terra i les plantes del voltant de la central. Vistes les dades, un radiobiòleg del CSIC, Eduard Rodríguez-Farré, ha qualificat la crisi nuclear nipona com un "Txernòbil a càmera lenta".

L'àrea d'exclusió Txernòbil manté un radi de 30 km d'aïllament 25 anys després

Les autoritats japoneses van decidir dilluns augmentar el radi d'exclusió de la central de Fukushima a 40 km. Avui en dia encara no és possible acostar-se a menys de 30 km de Txernòbil sense permís. En els dos casos hi hagut l'evacuació de desenes de milers de persones, la qüestió ara és si la mesura persistirà al Japó. S'ha de tenir en compte és que Tepco continua informant puntualment de l'evolució de la central.

stats