UNA GUERRA EMPANTANEGADA
Crònica 19/06/2011

Karzai diu que EUA negocia amb els talibans

Rod Nordland
2 min
Karzai diu que EUA negocia amb els talibans

The New York Times / Kabul.El president afganès, Hamid Karzai, va confirmar públicament ahir, per primera vegada, que els Estats Units i la coalició internacional liderada per l'OTAN estan negociant amb els talibans. Karzai, que fa temps que reclama aquestes converses, va criticar durament la coalició, de la qual va dir que actua "pels seus propis interessos". Unes hores després, un atemptat suïcida en una comissaria de policia de Kabul va causar nou morts.

"Des del nostre govern no tenim cap negociació amb els talibans, però el més important són les negociacions amb els pakistanesos", va advertir. "Les negociacions han començat, i si Déu vol continuaran. No obstant això, les forces militars estrangeres i sobretot dels EUA segueixen el procés".

L'administració nord-americana mai ha reconegut formalment que hi hagi converses i els talibans les han negat categòricament. A finals del maig es va saber que funcionaris nord-americans s'havien reunit amb un alt assessor del líder talibà, el mul·là Mohammad Omar, almenys tres vegades en els últims mesos en les primeres converses directes.

El discurs d'ahir de Karzai, davant la conferència internacional de la joventut de l'Afganistan, va estar esquitxat de crítiques contra la coalició militar liderada per l'OTAN. "Recordareu que fa uns anys jo agraïa contínuament als estrangers la seva ajuda. Ara he deixat de fer-ho, excepte quan Spanta m'hi obliga", va afirmar davant de Rangin Spanta, el seu assessor de seguretat nacional. "Ells són aquí pels seus propis interessos, pels seus propis objectius, i estan utilitzant el nostre territori", es va lamentar Karzai.

El discurs coincidia amb l'arribada d'una delegació nord-americana a Kabul per discutir un acord de cooperació estratègica que suposaria una implicació financera i militar dels EUA a llarg termini a l'Afganistan. A més, aviat tindrà lloc el llançament d'un pla llargament esperat de transferència al govern de les zones del país sota control de l'OTAN. El pla s'havia d'haver signat dimecres.

Karzai també es va queixar dels danys ambientals causats per les armes de la coalició. "Cada vegada que els avions volen, fan fum", va dir. "Quan cauen les bombes, que contenen productes químics, no només mor la nostra gent, sinó que es malmet el nostre medi". Karzai també va afirmar que s'estava investigant l'ús de components nuclears en l'armament de l'OTAN.

Doble discurs

Les paraules del president es van retransmetre a través de la televisió estatal. Karzai sovint emet missatges radicalment diferents per a l'audiència domèstica -davant la qual té una postura molt més dura amb la coalició- que en privat o en reunions internacionals. Aquest discurs topa amb els plantejaments de contrainsurgència de la coalició, que posa èmfasi a millorar la seva imatge entre els afganesos.

En intervencions anteriors, Karzai havia criticat l'OTAN per l'elevat nombre de víctimes civils afganeses de la guerra. Al maig va amenaçar de considerar l'OTAN com una força d'ocupació si no s'aturaven els atacs aeris, després que en un d'aquests atacs morissin diversos civils, la majoria dones i nens. El comandant de l'OTAN sortint, David H. Petraeus, es va disculpar.

El president també ha amenaçat en dues reunions a porta tancada del Parlament d'unir-se als talibans. Karzai és un membre de l'ètnia paixtu, la més gran del país, igual que la majoria dels insurgents talibans, als quals ha descrit sovint com "els nostres germans".

stats