Crònica 03/06/2011

Catalunya vol 150 milions per atendre pacients de fora

Joan Rusiñol
2 min
El conseller Boi Ruiz al costat de la seva homòloga andalusa, María Jesús Montero.

Madrid.La ministra de Sanitat, Leire Pajín, va acceptar ahir convocar aviat un consell interterritorial per abordar el finançament sanitari de les comunitats autònomes en temps de crisi. Aquesta era una de les principals demandes que va posar sobre la taula el conseller Boi Ruiz, en la primera reunió que assistia a Madrid de l'òrgan que coordina els responsables autonòmics del sector.

La Generalitat considera urgent obrir aquesta negociació en un moment en què cal comptar fins a l'últim cèntim. De fet, Catalunya reclama el pagament de 150 milions d'euros per atendre pacients d'altres comunitats autònomes, sobretot de l'Aragó, i per compensar el cost d'aquelles lleis que ha aprovat Madrid però que acaba pagant exclusivament el govern del país.

Boi Ruiz entén que el problema a l'hora d'atendre ciutadans de territoris veïns és que l'Estat no permet signar convenis bilaterals entre comunitats autònomes. Va avançar que fa dos mesos es va reunir amb el govern aragonès per provar de desencallar la qüestió i ara espera que la futura reunió multilateral serveixi, com a mínim, per "tenir un cert reconeixement" als serveis que presta el sistema sanitari català. La mateixa situació també preocupa altres comunitats, com Madrid, que fan de pol d'atracció territorial i tenen molts residents temporals. El conseller espera que la reunió es faci abans de l'estiu, just després que s'hagin constituït els governs elegits a les eleccions del 22 de maig.

Ruiz va aprofitar l'estada a Madrid per assegurar que a Catalunya s'ha aconseguit que les retallades tinguin "un impacte mínim al personal sanitari", tot i que admet la "inquietud" dels professionals de la salut. La ministra no s'hi va referir.

Pajín, en canvi, va considerar "curiós" que cap dels consellers del PP assistís ahir a la convocatòria, amb justificacions diverses. Els populars posen pressió al govern espanyol, conscients que aviat tindran la majoria al poder autonòmic per provar de frenar lleis com l'avantprojecte de mort digna.

stats