CRISI PER LA CREMA DELS ALCORANS
Crònica 26/02/2012

L'OTAN es replega a l'Afganistan

G. Bowley / A.j. Rubin
3 min
REACCIÓ A L'ULTRATGE
 L'Afganistan va viure ahir el cinquè dia de protestes per la crema d'exemplars de l'Alcorà en una base nord-americana.  Les manifestacions, com la de la imatge, a Herat, van degenerar en enfrontaments amb la policia afganesa. Els manifestants reivindicaven la fi de la presència de tropes occidentals, deu anys després de l'inici de la guerra.

THE NEW YORK TIMES / KABULL'OTAN va anunciar ahir la retirada de tot el seu personal dels ministeris de Kabul, després que dos agents nord-americans morissin tirotejats a dins del ministeri de l'Interior afganès. Els talibans van reivindicar l'atac, en el cinquè dia de protestes per la crema d'exemplars de l'Alcorà en una base de l'OTAN. Dijous els insurgents havien cridat les forces de seguretat del país a disparar contra els soldats occidentals com a resposta a la profanació del llibre sagrat. Davant les protestes massives contra la presència occidental al país, la Gran Bretanya també va anunciar la retirada de tot el seu personal civil de l'ambaixada de Kabul, una mesura que ja havia adoptat Washington la setmana passada.

La retirada del personal de l'OTAN evidencia que creix el malestar entre la població, fins i tot entre les forces de seguretat i el personal dels ministeris afganesos que treballen més estretament amb la coalició. Oficialment no es va dir que l'autor de les morts era un policia afganès, però en un correu electrònic enviat des del quarter general de l'OTAN a Kabul es classificava l'atac de "verd sobre blau", el codi militar que es fa servir quan les forces de seguretat afganeses giren les armes contra els aliats militars occidentals.

La creixent hostilitat a la presència nord-americana a l'Afganistan després d'una dècada de guerra posa en dubte un dels elements centrals de l'estratègia de l'administració Obama per acabar la missió al país: una estreta cooperació entre les forces afganeses i els consellers i assessors nord-americans per preparar les forces afganesess perquè puguin controlar el país pel seu compte.

Fonts oficials nord-americanes asseguren que els disturbis i els atacs contra agents nord-americans tindran un "enorme" impacte en les converses entre les autoritats afganeses i els Estats Units, previstes per a les pròximes setmanes. A l'agenda hi ha el destí de la principal presó nord-americana a l'Afganistan, el centre de detenció de Parwan, que el president Hamid Karzai vol que passi a control afganès en menys d'un mes; la negociació del document d'associació estratègica que definirà les relacions entre Washington i Kabul a partir del 2014, i l'abast de la retirada que el president nord-americà, Barack Obama, ha d'anunciar en la cimera de l'OTAN del maig que s'ha de celebrar a Chicago.

Les mateixes fonts neguen que hi hagi "pànic", i afirmen que la reacció inicial a la creixent hostilitat dels afganesos ha estat reiterar que cal accelerar la reducció de la presència nord-americana i que cal passar, com més aviat millor, a una missió d'entrenament i antiterrorisme.

"Objectivament, estem en una posició més feble que fa dues o tres setmanes", reconeix un funcionari, que demana l'anonimat. "No crec que ningú tingui clara la sortida. Tot s'està complicant. Hi ha molta tensió", afegeix.

Jornada de protestes

Milers d'afganesos indignats per la crema d'exemplars de l'Alcorà van sortir un cop més al carrer i es van enfrontar amb la policia del país. Cinc manifestants van morir (quatre dels quals abatuts pels agents) i una cinquantena van resultar ferits, segons les autoritats. Cridant consignes contra els Estats Units i a favor de la retirada de l'OTAN, els manifestants també van assaltar comerços, oficines del govern afganès i la seu de l'ONU a la província de Kunduz, al nord del país.

A l'est, uns dos mil manifestants, la majoria joves estudiants de secundària, es van concentrar al davant de la residència del governador de Laghman, on la policia va obrir foc i va ferir 21 persones. Des de l'inici de la crisi, dimarts, quan es va descobrir la crema dels Alcorans, han mort un total de 24 afganesos.

stats