NOU MAPA FINANCER
Crònica 09/01/2011

L'any decisiu de La Caixa

Les caixes han experimentat la transformació més important de la seva història i el referent del sector n'ha quedat al marge. Ara La Caixa es prepara per moure fitxa amb un pla que serà una declaració d'intencions.

I. Pujol / A. Carbonell
4 min
CECA, SIP

Barcelona.La Caixa encara un any decisiu. Ho serà perquè les seves participades industrials, com Abertis, Gas Natural Fenosa i Repsol, tenen per davant reptes significatius. Però el protagonisme el tindrà l'entitat financera. El seu president, Isidre Fainé, està ultimant el nou pla estratègic de la institució, que inclourà el període 2011-2015. El nou full de ruta es donarà a conèixer durant el primer trimestre de l'any, segons fonts properes a l'entitat.

De moment es desconeixen els eixos d'aquest pla, però el cert és que La Caixa estudia diverses opcions per recuperar l'espai perdut en el procés recent de concentració del sector financer a Espanya. Tant Fainé com el director general de La Caixa, Juan María Nin, han reconegut que La Caixa no ha estat prou activa durant aquesta etapa -en la qual només han integrat Caixa Girona, i perquè va ser convidada a fer-ho-, d'aquí que ningú no dubti que l'entitat mourà fitxa en la segona ronda del procés de concentració que viu el sector financer espanyol.

Una transició, d'altra banda, dissenyada pel mateix Isidre Fainé, actual president de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA), que va pilotar la reforma de la llei del sector. Ja en el discurs de l'assemblea de la patronal de les caixes, Fainé va fer palès el caràcter instrumental d'aquesta reforma, que té un objectiu fonamental: que les entitats tinguin més capacitat de capitalitzar-se de manera més ràpida i eficaç que l'actual. Això passa per la seva bancarització a través de les opcions que preveu la nova llei. Com la resta d'entitats, La Caixa ja ha adaptat els seus estatuts per tenir totes les portes obertes cara el futur, entre elles la de canviar de naturalesa jurídica per convertir-se en un banc.

L'entitat que presideix Isidre Fainé ha perdut la condició de primera caixa d'estalvis espanyola per volum d'actius en favor del nou SIP de Caja Madrid. Recuperar aquest lideratge passa per créixer. La Caixa analitza diverses opcions, des d'una integració amb Banc Sabadell -del qual controlava un 12% fins al 2006 i del qual resulta especialment atractiu el seu negoci de banca d'empresa- a una operació amb Banesto o el Popular. El ventall és prou ampli, però sempre amb l'objectiu de sumar i, si pot ser, de guanyar pes internacional, una de les assignatures pendents de La Caixa. Fonts del sector donen per segur que La Caixa abordarà una operació corporativa durant els propers mesos.

La Caixa fa temps que busca fórmules per créixer, sobretot, fora de les nostres fronteres. L'any 2007 va dissenyar Criteria com a vehicle d'inversió internacional. Quan va treure a borsa el holding gairebé el 80% de la seva cartera eren participacions industrials. Avui, la part financera ja arriba al 38%, després de l'entrada a l'austríac Erste Group Bank -on té un 10%- i al Bank of East Asia -amb un 14,9%-, entitats en què preveu ampliar la seva presència fins al 20%. També té un 20% d'Inbursa i un 30% del portuguès BPI en un moment en què el país és al punt de mira internacional per la possibilitat que hagi de ser rescatat.

L'estratègia de Criteria inclou la compra de participacions significatives però minoritàries d'entitats de països emergents, una manera d'operar a través del holding que pot mantenir, però que perdria la seva raó de ser si finalment La Caixa opta per bancaritzar-se, segons els analistes consultats.

Per la seva banda, les principals empreses de l'òrbita de La Caixa es preparen per encarar els seus propis reptes. La primera és SegurCaixa Holding, que va comprar l'asseguradora mèdica Adeslas a Agbar i a la mútua francesa Médéric l'octubre del 2009. La branca d'assegurances de Criteria vol posar fil a l'agulla per continuar creixent i posar en entredit el lideratge de Mapfre en el sector a Espanya. SegurCaixa estudia noves opcions per créixer, que vindrien en forma de compres aquest mateix any.

Participacions industrials

Pel costat de les infraestructures, Abertis, del qual La Caixa controla un 25%, pretén afrontar alguna operació corporativa de rellevància després d'haver tret el peu de l'accelerador durant els últims dos anys. La companyia presidida per Salvador Alemany ha reiterat que es podria desprendre de les seves participacions a la concessionària portuguesa Brisa o a l'italiana Atlantia -l'antiga Autostrade- per finançar les noves apostes. El grup vol adjudicar-se alguna gran concessió als EUA i intenta penetrar al Brasil, la Xina i l'Índia. La privatització dels aeroports de Madrid i el Prat és una altra de les fites senyalades a l'agenda d'Abertis per al 2011.

Però el principal maldecap de La Caixa no serà només com fer créixer Abertis, sinó mantenir a ratlla els seus nous socis, el fons de capital risc britànic CVC, que ha comprat un 15% del grup a ACS. Alguns mitjans internacionals han apuntat una possible opa de CVC sobre el 100% d'Abertis, però fonts properes al grup català asseguren que La Caixa no permetrà que això passi perquè considera Abertis una inversió estratègica i de futur.

Front obert a Algèria

Gas Natural Fenosa, que va presentar al juliol el seu pla estratègic fins al 2014, es concentrarà a consolidar el seu balanç, especialment reduint el seu deute, que al setembre ascendia a 17.800 milions d'euros. El creixement es concentrarà sobretot al mercat de l'Amèrica Llatina, amb especial interès a Mèxic i el Brasil.

El principal malson per al grup energètic participat per La Caixa i Repsol és el contenciós amb l'empresa estatal algeriana Sonatrach. Un tribunal de París va condemnar l'estiu passat Gas Natural a pagar 1.500 milions d'euros a Sonatrach pel subministrament de gas entre el 2007 i el 2009. El grup català negocia amb Algèria una solució al conflicte i recentment ha incorporat al seu consell d'administració a l'expresident Felipe González, que farà d'ambaixador en aquest conflicte, que pot retallar en 450 milions el benefici de Gas Natural per al 2010.

La petroliera Repsol acaba de tancar l'operació estrella dels últims anys, la venda del 40% de la seva filial brasilera al grup xinès Sinopec per 7.000 milions d'euros. Aquesta operació permetrà al grup espanyol finançar les inversions dels propers anys al gegant llatinoamericà. Al marge d'explorar noves vies de col·laboració amb Sinopec, Repsol es concentrarà en els propers mesos en la venda del 10% de l'argentina YPF i en la col·locació d'un 15% addicional a la borsa de Nova York.

Després de fracassar en el seu intent d'opa sobre Aigües de Sabadell, Agbar se centrarà a créixer de la mà del seu nou accionista majoritari, el grup francès Suez. Els EUA, l'Amèrica Llatina i Turquia són els principals focus de creixement internacional. En clau interna, la companyia líder del mercat de distribució d'aigua potable a Espanya segueix de prop la possible privatització del Canal Isabel II de la comunitat de Madrid.

stats