ATAC CONTRA LÍBIA
Crònica 24/03/2011

L'exèrcit de Gaddafi ja no pot enlairar avions

El règim de Gaddafi ja no pot fer bombardejos aeris. Els aliats van anunciar ahir que han inutilitzat la força aèria líbia. Les divisions continuen a l'OTAN sobre si ha d'assumir el lideratge de l'operació.

E. Moix / C. Mas / M. Vidal
4 min
L'exèrcit de Gaddafi ja no pot enlairar avions

BRUSSEL·LES/BARCELONA.Cinc dies de bombardejos dels països aliats comencen a debilitar, ara sí, les forces de Muammar al-Gaddafi. Tot i les seves proclames enceses dimarts a la nit en què va acusar de "feixistes" els països aliats i va proclamar la victòria, Gaddafi ha patit les últimes hores un revés important. El cel de Líbia ja no és seu; és dels aliats. "Hem destruït la força aèria líbia i les seves bateries antiaèries i ja podem volar amb total impunitat pel país", va dir ahir el submariscal britànic Greg Bagwell.

Per aire no, però per terra sí i sense donar cap respir. L'exèrcit de Gaddafi va mantenir ahir el setge i els atacs a les ciutats de Misurata, prop de Trípoli; Zintan, més a l'interior, i Ajdabia, a l'est, a la línia de front prop de Bengasi, el feu dels opositors. Les tres ciutats estan sotmeses a un dur setge de les forces de l'exèrcit libi, que han tallat els serveis essencials i, amb franctiradors als terrats, fan impossible qualsevol moviment a l'interior de la població. Un setge que, només a Misurata, hauria provocat un centenar de morts en pocs dies. Com acabar amb aquesta situació? Entre els aliats, tot i les discrepàncies sobre l'objectiu final de la missió, sembla que es mou alguna cosa. "Estem interceptant les forces de Gaddafi que estan atacant els centres de població i els estem posant pressió ", va dir ahir el contraalmirall Gerard Hueber, el cap de gabinet del comandament operatiu. Un cop assegurada la zona d'exclusió aèria, ara els objectius podrien ser directament les unitats militars que castiguen les ciutats.

Constituït un nou govern libi

Enmig de les dificultats del opositors per avançar en el front militar per la duresa dels atacs de Gaddafi, en el pla polític ahir es va anunciar la constitució d'un govern provisional a Bengasi, la capital rebel de Líbia. L'alçament popular contra el règim de Gaddafi va donar lloc, el 5 de març, a la formació del Consell Nacional Transitori de la República de Líbia, un organisme elegit pels comitès populars municipals que gestionen la vida quotidiana a les ciutats alliberades . Aquest consell coordinava les maniobres militars dels rebels i el diàleg amb l'exterior i ara ha deixat pas a un govern provisional, un organisme de més pes polític.

Amb la constitució d'aquest executiu rebel a l'est i l'atrinxerament de les forces de Gaddafi a l'oest, el país podria quedar virtualment partit en dos. Però Nisan Gouriani, portaveu de l'oposició, va negar ahir a la cadena Al-Jazira que els rebels avalessin la divisió: "La nostra capital és Trípoli i ho serà per sempre; lluitem per alliberar també l'oest i mantenir Líbia unida".

La deserció d'Alemanya

Mentrestant, l'OTAN continua empantanegada. Ni tan sols el pacte entre Washington i París per fer un salt endavant i superar l'escull sobre el paper que ha de jugar l'Aliança en l'operació aèria a Líbia ha desfet els nusos interns a l'organització. Fonts de l'OTAN mantenen que està preparada per actuar "quan se la requereixi" però de moment la seva intervenció es limita a la planificació i no pas al lideratge. Ahir a la nit l'última reunió dels ambaixadors a l'OTAN, a Brussel·les, va acabar de nou sense acord i la divisió entre els països continua.

La que sí que està operativa és la missió de l'OTAN per assegurar el compliment de l'embargament d'armes i la contractació de mercenaris. Els efectius marítims aliats que patrullen el Mediterrani en aquesta missió tenen ordres de detectar vaixells sospitosos, controlar-los dins les aigües internacionals i, si és necessari, fer servir l'ús de la força si oposen resistència. Un ús de la força que ha justificat la retirada d'aquesta operació d'Alemanya, que no té el vistiplau del seu Parlament per participar-hi.

A més de la retirada de les forces alemanyes del Mediterrani, Berlín ha ordenat també la retirada dels pilots de l'exèrcit germànic que fins ara feien tasques tècniques especialitzades als avions Awacs de l'OTAN, que s'encarreguen de controlar l'espai aeri del Mediterrani. Gran part d'aquests efectius es destinaran a la missió a l'Afganistan "perquè suposen una ajuda material per a l'OTAN i és el nostre senyal de solidaritat amb l'Aliança", va dir ahir el ministre de defensa alemany, Thomas de Maiziere, que va explicar les reserves de Berlín a l'operació a Líbia pel fet que "no es pot fer amb el consentiment previ del Bundestag".

La missió naval per a l'embargament d'armes és, segons fonts de l'Aliança Atlàntica, un "punt d'inflexió" en l'acció contra Líbia, ja que informes d'intel·ligència donen fe que el règim de Muammar al-Gaddafi ha aconseguit armament des de l'estranger les últimes setmanes.

Ahir es va saber que la primera reunió del grup de contacte sobre Líbia -o, el que és el mateix, l'aliança formada per Washington, França, el Regne Unit i la resta de països que han entrat en guerra amb l'aval de l'ONU- tindrà lloc a Londres dimarts vinent. Abans, però, els caps d'estat i de govern de la Unió Europea celebraran avui i demà la cimera europea, una trobada en què l'operació a Líbia tindrà un paper protagonista, perquè serà el primer cop que es tornin a veure les cares el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, després que la resolució de l'ONU separés les seves estratègies a Líbia.

Contra la petroliera de Gaddafi

En la línia de tallar al màxim les vies de finançament de Gaddafi, la Unió Europea va acordar ahir congelar els béns a Europa de la companyia nacional petroliera líbia (NOC) i les seves filials. I, juntament amb el bloqueig dels actius de l'empresa NOC, els 27 faran efectives les pròximes hores altres càstigs que va demanar el Consell de Seguretat de l'ONU, com sancions a institucions i persones físiques relacionades amb el règim així com la prohibició a les companyies líbies de volar a sòl comunitari.

Aquest conjunt de sancions econòmiques a Líbia s'ha de sumar al boicot total al petroli i el gas libi que estan complint ja totalment els 27 (fins i tot Itàlia, amb gran dependència gasística del país africà). "A hores d'ara podem confirmar que cap país comunitari no es proveeix de cap empresa o instal·lació líbia, sinó que tots han buscat altres fonts", va explicar ahir la portaveu d'Energia de la Comissió Europea.

stats