EL DISCURS DEL PRESIDENT
Crònica 31/12/2011

Mas defensa el rumb de l'acció del Govern malgrat el desànim

Ferran Casas
3 min
LIDERANT UN PAÍS "A PROVA" 
 Mas va afirmar ahir que el país està "a prova" però va voler transmetre confiança.

BARCELONAArtur Mas sap que és el president d'un país trist i resignat. La crisi, que ha enfilat l'atur a xifres astronòmiques, segueix fent estralls i ha obligat a fer retallades amb un cost social elevat i ara per ara sense efecte positiu. I als seus ajustos ara s'hiafegiran els del govern del PP, presidit per Mariano Rajoy. Per això ahir, en el seu discurs nadalenc televisat, el president va intentar aixecar l'ànim d'una Catalunya "necessitada, molt necessitada d'esperança" i que, a més, "hi té dret". Per trobar aquesta esperança va apel·lar a l'autoestima, al sentiment col·lectiu i al "sentit" i la coherència de les mesures que pren el seu executiu.

"Pot semblar, envoltats com estem de boira espessa, que no tornaran dies clars i lluminosos; és lògic i humà", va admetre el president. Però va mostrar-se convençut, encara que sense fixar data, que la boira "es farà fina i s'obriran escletxes i clarianes". I si fa un any ja avisava que caldrien sacrificis, ahir va reiterar que l'austeritat seguirà fins que escampi la boira i que ell no amagarà "la realitat" per més que li costi "crítiques o escridassades". L'objectiu és incentivar "l'esforç col·lectiu" i no actuar des de la por responent a interessos "partidistes o corporatius", en referència als col·lectius que, com els funcionaris, protesten per l'empitjorament objectiu de les condicions de feina.

Sortir reforçats de la crisi

De les crisis sempre se n'ha dit que se'n surt reforçat. I pel president, Catalunya no n'hauria de ser l'excepció. Els quatre anys de patiments no seran inútils ni "perduts" i serviran, segons ell, per treure "lliçons" com que cal deixar de banda l'individualisme o que l'estat del benestar i la justícia social no són "ni de dretes ni d'esquerres" i sí, en canvi, "un imperatiu moral que es posa en risc quan se'n menyspreen els límits" estirant més el braç que la màniga.

La boira escamparà però el 2012 encara serà espessa. "Serà un any dur, no ens podem fer trampes al solitari", va admetre Mas fent gala del seu estil més personal.

L'executiu de CiU i el president consideren que si després de les eleccions del 28 de novembre del 2010 -en què van arribar a la Generalitat- les que han vingut (municipals del 22 de maig i espanyoles del 20 de novembre) han estat bones per a la federació malgrat la contestació i les incomoditats de les retallades és perquè la gent ha valorat que li diguin la veritat. I això passa també per admetre els errors, com el comès (i assumit) pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, quan va descomptar abans d'hora als funcionaris l'IRPF d'una paga cobrada amb uns dies de retard. "Sé que en el camí que seguim es cometen errors. El govern no n'està lliure. Són errors i punt", va reconèixer.

Mas va fer un discurs de portes endins i buscant que el desànim no venci i porti el país a "defallir o claudicar". Però no per això deixa de mirar a l'oest, cap a un nou govern, l'espanyol, que, ara per ara, és insensible a les reclamacions que formula no només l'executiu català (com els 759 milions de l'Estatut pendents des del 2008) sinó també una majoria social, com la millora del tracte fiscal.

El president no vol, encara, l'enfrontament obert amb Rajoy malgrat els incompliments que s'albiren i d'aquí que optés per avisar-lo. Després de demanar-li "coratge" (en això no li cal patir) el va instar a una actitud de "respecte i sentit d'estat" complint amb Catalunya i la seva identitat i institucions.

No a l'enfrontament amb Rajoy

Així, va posar damunt la taula el pacte fiscal. Primer per demanar al PSC i al PP que se sumin al consens de CiU, ICV i ERC entorn a la millora del finançament (no va parlar del concert ni de la consulta per reforçar la negociació), i en segon lloc per advertir el president espanyol que la relació Catalunya-Espanya torna a estar en joc. Despullant el pacte fiscal de l'èpica nacional de les campanyes i traçant un discurs a gust de federalistes, va afirmar: "Si la proposta és escoltada i atesa, els ponts entre Catalunya i l'Estat es reforçaran. En cas contrari, es debilitaran més". La prioritat és aixecar el vol i l'ànim.

stats