ENTREVISTA AL PRESIDENT
Crònica 08/04/2011

Mas treu ferro a les retallades I demana un vot de confiança

El dia 101 d'Artur Mas com a president de la Generalitat es va acabar amb un prec institucional: les retallades són esforços que encara no s'havien fet i han estat pensades per merèixer un vot de confiança.

Albert Balanzà
3 min
El final del periple Mas va acabar ahir als estudis de TV3 l'explicació dels seus primers cent dies.

Barcelona.Més explicatiu i menys sever que en la conferència del dia anterior. Més contemporitzador, fins i tot amb l'oposició en alguns moments, i menys alarmista que quan esmenta espirals diabòliques de deute. El president de la Generalitat, Artur Mas, va baixar ahir a l'arena -televisiva, almenys- i al fang en què de vegades es converteixen les seves dures entrevistes amb Mònica Terribas a TV3 per llançar un missatge tranquil·litzador davant l'onada de retallades que el Govern està executant en la majoria de sectors en els quals té poder.

Mas va parlar de turbulències, de tirar endavant "entre tots" i de tenir capacitat d'iniciativa en les situacions més complicades, però alhora va ser conscient que "no hi ha dreceres" per avançar més ràpid cap a la sortida del túnel de la crisi en què la societat catalana s'ha submergit en els últims anys. Pas a pas, arribant a pronunciar una frase certament dolorosa i complexa com "Les retallades són una inversió", el president va dibuixar un camí en què, al seu parer, no perilla l'estat del benestar de les últimes dècades. "Aquest estat del benestar l'ha construït CiU i no té cap sentit dir ara que ens el volem carregar", va apuntar en un dels moments en què sí que va treure pit contra els escenaris apocalíptics.

Mas, que el dia anterior havia parlat de sacrificis i de no hipotecar el futur de les pròximes generacions, va estar menys encertat a l'hora de justificar les retallades en sanitat, que ja estan provocant les primeres grans mobilitzacions, i va demanar que es faci un judici a quatre anys vista d'un compromís de no escapçar aquest servei que estava contingut en el programa de CiU per a les eleccions del 28 de novembre. Per compensar el brusc canvi en sanitat, el president va intentar col·locar l'impacte popular de l'eliminació del gruix de l'impost de successions com a mesura "de caràcter immediat" inclosa explícitament així en el mateix programa.

L'horitzó del pacte fiscal

No va tenir gaires promeses ni gaires anuncis positius a fer, perquè la situació és com és i perquè aixecar la moral "no depèn de cops d'efecte", però sí que va voler situar un horitzó immediat de fermesa davant del govern espanyol i un horitzó més llunyà de pacte fiscal en una negociació que, com ja ha reiterat unes quantes vegades, haurà de passar per la incomoditat de pactar amb el PSOE o amb el PP. Fins i tot va considerar que no calgui fer la consulta que ha promès per enfortir el front pel pacte fiscal "si l'aritmètica permet tenir la paella pel mànec".

En tot moment, però, el president va avisar que tirarà endavant les mesures que calguin per eixugar el dèficit: "Jo no he vingut per escalfar la cadira. Tinc una feina per fer i la faré, peti qui peti", va advertir. També va intentar rebaixar la tensió amb Madrid dient que ell vol "solucionar els problemes" i no buscar el conflicte.

D'altra banda, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar ahir al Parlament que en la trobada entre Artur Mas i Francisco Camps prevista per al 20 d'abril es tractarà l'apagada de TV3, però que si no s'arriba a un acord, "es continuarà negociant" per aconseguir la reciprocitat de Canal 9 a Catalunya -que ja té reservat un canal per emetre- i TV3 al País Valencià. De fet, el portaveu va admetre que "el diàleg serà més senzill passades les eleccions del 22-M" i quan se superin les actituds electoralistes.

stats