POLÈMICA SOBRE LES ALIANCES PARLAMENTÀRIES
Crònica 07/07/2011

Mas rebutja canviar de parella de ball

Pere Martí
3 min
Una escena de sofà al bar del Parlament En política, els gestos són tan o més importants que les paraules. La vicepresidenta, Joana Ortega, i la líder del PP,  Alicia Sánchez-Camacho, van escenificar ahir el seu bon feeling després que el Govern hagi pactat la fragmentació  de la llei òmnibus amb el PSC i ERC, a més del PP.

BarcelonaPetit atac de banyes sense conseqüències ahir al Parlament. El PSC i ERC s'ofereixen a Artur Mas com a parella perquè deixi de ballar amb Alicia Sánchez-Camacho. La presidenta del PP es fa la gelosa, tot i que el president li garanteix que no li farà el salt, però per si de cas la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, se l'endú a passejar visiblement pels passadissos de la cambra, perquè els facin fotos juntes, i fins i tot van al bar a fer una escena de sofà pública, perquè no quedi cap dubte que no hi haurà banyes. Després la dirigent democristiana va al despatx que el president té a la cambra per informar que tot està controlat. Hi haurà suport del PP als pressupostos de la Generalitat a canvi del tancament de l' ambaixada de Buenos Aires, un pacte bilateral per les polítiques actives d'ocupació, un tracte preferent en la tramitació de les esmenes de la llei òmnibus i un simulacre de negociació dels pressupostos amb Andreu Mas Colell pels passadissos, que va tenir lloc a la tarda. Un pacte sense costos excessius.

To t havia començat quan Joaquim Nadal va tornar a oferir el PSC com a aliat parlamentari de CiU, després del "bon clima" generat amb l'acord per fragmentar la llei òmnibus. El portaveu socialista al Parlament va advertir Mas que la política de pactes de geometria variable que practica el Govern pot acabar en un "guirigall" i que era el moment de triar. El preside nt va respondre que el plantejament de Nadal era "reduccionista" i li va recordar que l'acord sobre la llei òmnibus estava molt bé, però va afegir: "Després aprovarem coses que no són fàcils", referint-se al suport als pressupostos, i li va preguntar al socialista: "Qui s'hi posa bé?"

Contingut decebedor

La resposta havia quedat molt clara uns minuts abans en el torn d'intervenció de Sánchez-Camacho. La líder del PP va valorar positivament el pacte per la llei òmnibus, però va considerar que el contingut era insuficient per sortir de la crisi, perquè és excessivament "suau" en les reformes i la reducció del sector públic és "decebedora". Per aquest motiu va demanar a Mas un pacte per les polítiques actives d'ocupació. En la rèplica, el president li va recordar que l'atur no es resol en un any, va admetre que amb la llei òmnibus no n'hi ha prou i que està disposat a estudiar el pacte que li proposava. "Vostè i jo en parlarem", li va dir a Sánchez-Camacho per tranquil·litzar-la. La líder del PP estava lleugerament enfadada perquè Joan Puigcercós també s'havia ofert per donar suport a CiU i havia assegurat que al Govern li surt molt "barat" pactar amb els populars, però va advertir que "el que és barat per a CiU acaba sortint car per al país". Sánchez-Camacho va negar que el seu suport sigui "barat", va dir que es tracta d'un acte de "responsabilitat" i va retreure a ERC que el que havia sortit "car" al país era l'herència del tripartit.

Enmig d'aquest festival d'ofertes, Joan Herrera va ser l'únic que ahir es va dedicar a fer d'oposició i, portant la contrària a tothom, va carregar contra la llei òmnibus, ara convertida en tres projectes de llei que es tramitaran per via d'urgència. El líder d'ICV, que va recórrer a la Gran enciclopèdia catalana per definir òmnibus , va dir que la fragmentació era una simple "operació de lífting" que no en modificava el contingut. Mirant cap als seus antics aliats, el PSC i ERC, els va recordar que aquest canvi no fa que "una llei pèssima passi a ser bona".

La sessió de control al Govern es va acabar com havia començat i els intents del PSC i ERC no van prosperar. El Govern haurà de tancar l' ambaixada de Buenos Aires, però ja té previst obrir-ne una al Brasil. Però això serà després de les generals del 2012, quan segons fonts del Govern, "les coses seran molt diferents".

stats