Crònica 07/12/2011

Obama reclama ja un acord a Europa

L'economia mundial necessita que Europa resolgui els seus problemes. El president nord-americà, Barack Obama, reclama decisions ràpides, i el seu secretari del Tresor dóna suport a una unió fiscal.

Ara
3 min
El secretari del Tresor dels EUA, Timothy Geithner, ahir a Berlín, amb el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble.

BARCELONA.El president dels EUA, Barack Obama, vol respostes i seguretats davant de la incertesa que viu la Unió Europea des de fa mesos, castigada pels mercats i amb l'amenaça constant, ahir mateix, de las agències de qualificació del deute. Així, a dos dies de la decisiva cimera europea, el president Obama ha enviat a Europa el seu secretari del Tresor, Timothy Geithner, que ahir mateix es va entrevistar amb el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, donant suport al pla franco-alemany per aconseguir una unió fiscal. Geithner té previst entre avui i dijous entrevistar-se també amb el president francès, Nicolas Sarkozy, entre altres dirigents de la zona euro.

Geithner, que ha patit el menyspreu dels dirigents europeus en anteriors cimeres, volia aconseguir un compromís clar per part de Schäuble, una peça clau davant d'un possible acord de la zona euro. I el ministre de Finances alemany va respondre: "Tots els participants són conscients de la seva responsabilitat i del significat de la cimera", va assegurar, donant a entendre també que els preparatius de la reunió han avançat molt perquè, en gran mesura, l'acord previ entre Alemanya i França, aconseguit dilluns a París, ha de ser decisiu.

Suport a l'FMI

Geithner va donar suport al pacte i va demanar un esforç conjunt entre els governs i els bancs centrals per fer front a la crisi. També va prometre el suport necessari a l'FMI per resoldre la crisi del deute.

El Tresor dels EUA va emetre un breu comunicat en què deixava clares les raons del viatge de Geithner, que "discutirà amb els seus homòlegs europeus els esforços per reforçar les institucions de la zona euro". En el rerefons hi ha la percepció d'Obama, que segueix sense entendre la falta de decisions dels dirigents europeus. "La situació a Europa ha donat més raons a la incertesa", va assegurar ahir el president nord-americà, que ha insistit en el perill de contagi per tota l'economia mundial si Europea no resol la seva situació.

Geithner també tenia previst, després de la seva primera parada a Berlín, veure's amb el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi. Amb Sarkozy s'entrevistarà avui a París, i també ho farà amb el futur president espanyol, Mariano Rajoy, que assistirà a la cimera del Partit Popular Europeu a Marsella. Geithner també vol analitzar la situació amb el primer ministre italià, Mario Monti.

Sense marge per créixer

Les preocupacions dels Estats Units estan justificades. El Deutsche Bank va publicar ahir les previsions per al 2012. La zona euro, segons el banc alemany, entrarà en recessió, amb una contracció del 0,5%, que afectarà de manera directa l'economia alemanya, molt centrada en les exportacions i, per tant, en la necessitat que els seus socis comercials creixin.

L'explicació és clara i respon a les pors que ha expressat el president Obama en els últims mesos, que tracta d'impulsar als EUA plans d'estímul i no només de control del dèficit. "Gairebé tots els països de la zona euro consoliden els seus pressupostos públics al mateix temps. Pràcticament s'ha esgotat el marge d'abaixar els tipus d'interès per part dels bancs centrals. Això perjudicarà el creixement a Europa i conduirà a una recessió a la zona euro", va assegurar el director de la divisió de macroeconomia del Deustche Bank, Stefan Schneider.

El banc alemany preveu que l'economia mundial creixerà el 2012 un 3,5%, gràcies a l'impuls de l'Àsia (7,2% previst), que, malgrat tot, comença a donar senyals d'un cert alentiment. Respecte als EUA, la previsió de creixement és d'un 2,3%.

stats