EL FUTUR DELS AJUNTAMENTS
Crònica 23/06/2011

Ortega obre la negociació de la llei de governs locals

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va anunciar ahir que, a partir del mes d'octubre, la conselleria de Governació iniciarà les negociacions per parlar de la futura llei de governs locals.

Pol Santaló
3 min
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, mira la diputada socialista Marina Geli ahir durant la seva compareixença en la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament.

Barcelona.El departament de Governació, dirigit per la consellera i vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, maneja una agenda política de molta complexitat amb lleis com la dels governs locals i la reforma electoral en llista d'espera. En aquest context, Ortega va començar ahir a desencallar la llei de governs locals amb l'anunci que obrirà la negociació amb els partits i les entitats municipals al mes d'octubre. Ho va fer ahir al Parlament durant la Comissió d'Afers Institucionals, en què va afirmar que preveu que aquesta llei pugui arribar a la cambra catalana a mitjans del 2012. La consellera espera que sigui amb el màxim consens i amb "la implicació i participació de totes les entitats municipals i els grups parlamentaris".

A més a més, la vicepresidenta va explicar que ja tenen sobre la taula un avantprojecte fet per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona que s'ampliarà, a causa de les mancances del desplegament de l'Estatut, amb una comissió de juristes i especialistes. L'objectiu és refondre tota la legislació local en una sola llei (es treballa sobre la base d'uns 600 articles) que sigui "una mena d'Estatut bàsic dels ens locals".

L'oposició vol rapidesa

L'oposició va coincidir a reclamar més velocitat a la conselleria. Des d'ICV-EUiA, Jaume Bosch va criticar que el Govern "sigui tan ràpid" amb algunes lleis, en al·lusió a la llei òmnibus, i tan lent per a d'altres, com ara la llei de governs locals.

En la mateixa línia, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, va aprofitar l'avinentesa per preguntar quan pensa el Govern aplicar les modificacions de les lleis estatals per a la creació de les vegueries, que, a dia d'avui, segueixen congelades.

Ortega va replicar afirmant que la voluntat del Govern és desplegar la llei de vegueries en la seva totalitat, i va recordar que la llei encara no s'ha pogut aplicar perquè hi ha dos punts que encara s'han de modificar:"El dels límits territorials i el de la reforma de la llei electoral". Així mateix, la vicepresidenta va criticar Esquerra per haver contribuït a la creació d'aquesta llei tot i saber que no entraria en vigor.

Memorial Democràtic retallat

El departament d'Ortega és un dels afectats per les esmenes que el PP ha introduït als pressupostos, com ara la d'eliminar el Memorial Democràtic. L'esmena va ser acceptada i dimarts passat el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, va anunciar que aquesta entitat patiria una retallada de 200.000 euros, que aniran destinats a sanitat.

Ahir la vicepresidenta va anunciar que en menys d'un mes el Govern nomenarà un nou director d'aquesta institució, que substituirà l'antic director Miquel Caminal. Ortega va assegurar, com a prioritat, "que al setembre es pugui inaugurar una nova temporada del Memorial".

Davant d'aquestes declaracions, Bosch va replicar que les polítiques de memòria són una obligació del Govern marcada per l'Estatut i el Parlament. Al mateix temps, el portaveu ecosocialista va criticar també que CiU hagi trigat set mesos a anunciar el nomenament d'un nou director per al Memorial.

Cas Palau

Ortega també va haver d'oferir explicacions sobre el cas Palau després que el jutge Josep Maria Pijuan hagi decidit citar el secretari d'Immigració de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Àngel Colom com a responsable civil. La vicepresidenta va defensar la innocència de Colom i va afegir que si es prova que va rebre, com a líder del Partit per la Independència (PI), 75.000 euros de part de Fèlix Millet de manera fraudulenta, les mesures les haurà de prendre el partit. Ortega també va negar qualsevol canvi de criteri en els serveis jurídics de la Generalitat respecte a aquest cas.

stats