Crònica 18/02/2012

El PP de Rajoy: unitat amb contrapesos

J.r.
2 min

MADRID.Als passadissos del Palau de Congressos els compromissaris especulaven ahir sobre el futur pinyol dirigent del carrer Génova. Rajoy guarda silenci fins al final. Al partit han après a acceptar aquest estil de lideratge amb resignació però la unitat, en una formació que és la suma de moltes famílies polítiques de la dreta, és un bé molt preuat. Ara Rajoy ho té més fàcil, perquè el poder esmorteeix tensions. Però la batalla del congrés de València el 2008 encara supura. L'objectiu és preservar el delicat joc d'equilibris pensant en el futur.

L'aparell de GénovaDe Cospedal es comença a postular

Rajoy ha ratificat María Dolores de Cospedal com a secretària general perquè és del parer que les peces que funcionen no s'han de tocar. Molts, però, la veuen com una de les principals apostes per succeir-lo. A favor seu té la maquinària del partit, amb Esteban González Pons al costat com a gran puntal. La miren amb recel altres presidents autonòmics que se senten amb menys poder que ella.

La joventut de la MoncloaSáenz de Santamaría, amb molta projecció política

La vicepresidenta espanyola s'ha convertit en una de les persones de més confiança de Rajoy. S'ha envoltat d'un equip de dirigents joves i fidels, com el català José Luis Ayllón i el portaveu parlamentari, Alfonso Alonso. Combinen preparació acadèmica i haver trepitjat territori.

El reducte aznaristaEsperanza Aguirre, a la reserva

Després de perdre la batalla el 2008, que no van acabar de plantejar mai del tot, el sector més ultra del PP està en un discret segon pla. Si algun dia fan algun moviment per controlar el partit, difícilment els tornarà a liderar la presidenta de Madrid.

Centrisme autonomistaLa connexió Catalunya, Euskadi, Galícia

A l'ombra del sector més centrista del partit, que pot representar el ministre Ruiz-Gallardón, a poc a poc s'obren pas tres dirigents amb futur i que representen, amb matisos, una dreta més moderada que els seus antecessors: Alícia Sánchez-Camacho, Antonio Basagoiti i Alberto Núñez Feijóo.

El poder del territoriOmnipresent Javier Arenas

Amic personal de Rajoy, el candidat del PP a la junta d'Andalusia està considerat l'autèntic home fort del partit. Fa molts anys que forma part de la cúpula i això li permet conèixer la majoria de càrrecs i li dóna autoritat per fer d'interlocutor entre Madrid i les autonomies. És el parallamps dels conflictes territorials que van sorgint al partit i qui pot decantar la balança el dia que calgui buscar successor a Rajoy.

stats