Crònica 16/12/2010

Pujol no serà al Govern i relleva Mas al capdavant del grup de CiU

CiU ha definit l'estructura del grup parlamentari. Al capdavant hi haurà Oriol Pujol, el portaveu serà Jordi Turull i a la mesa de la cambra, que presidirà Núria de Gispert, Josep Rull. Però no seran al Govern.

F. Casas / S. González
3 min
Pujol no serà al Govern i relleva Mas al capdavant del grup de CiU

BARCELONA.Els dirigents de CiU intenten aquests dies que el PSC o el PP s'abstinguin en segona votació la setmana que ve perquè Artur Mas sigui escollit president de la Generalitat. Mas, aliè a aquests moviments, rumia la composició del seu Govern i resol, a poc a poc, incògnites. Ahir va quedar clar que Oriol Pujol, un dels integrants del pinyol de CDC, no serà al Govern. Algunes fonts l'havien situat a Presidència o a una nova conselleria d'Economia i Empresa un cop se li va barrar el pas per anar a Madrid amb la decisió de Josep A. Duran i Lleida de seguir al Congrés.

L'actual portaveu de CiU puja un esgraó i relleva Mas com a president del grup parlamentari. Un càrrec que li permet mantenir intacta l'aspiració de ser escollit secretari general de CDC al congrés de l'estiu.

A Pujol l'acompanyarà, com a portaveu, Jordi Turull. La seva tria no és asèptica. El diputat vallesà va haver de fer de dolent de la pel·lícula unes quantes vegades la legislatura passada, primer amb la polèmica dels informes irregulars encomanats pel tripartit i després defensant la posició de CDC a la comissió d'investigació del cas Palau. Ara Turull, també molt proper a Mas, haurà de buscar, en primera instància, acords que permetin a CiU sumar la majoria absoluta necessària per aprovar lleis i pressupostos.

Com a portaveu adjunt, un lloc que pertany a Unió, continuarà el secretari general democristià Josep Maria Pelegrí. Serà per poc temps perquè té un lloc assegurat al consell executiu que Mas voldria reunir per primer cop el 4 de gener.

Felip Puig negocia i espera

Ni en l'auca del grup ni en la del Govern no hi hauria, per ara, cap paper reservat a Felip Puig, el secretari general adjunt de CDC que s'ocupa de les negociacions per a la mesa del Parlament i la investidura. Diverses fonts donen per fet que, com David Madí, pot retirar-se de la primera línea i, fins i tot, ja hi ha qui el situa de president del Port de Barcelona.

A la mesa, a més de Núria de Gispert com a presidenta i Lluís Corominas com a vicepresident, CiU hi vol situar Josep Rull i Dolors Batalla a les secretaries. L'exalcaldessa de Valls cauria si la federació arribés a un acord per cedir un dels quatre llocs a què aspira al PP o a ERC i ICV-EUiA. Qui té el lloc assegurat és Rull, a qui s'havia situat com a portaveu o fins i tot conseller. El jove dirigent, un valor emergent a CDC, prefereix centrar-se en la batalla que lliurarà al maig per l'alcaldia de Terrassa, a la qual CiU aspira.

El que encara no estava tancat ahir a la nit era la mesa. Els grups esperaran a avui al matí, abans del ple, per segellar un pacte. CiU no vol renunciar a tenir-hi la majoria absoluta amb quatre dels set membres tot i que no la té en escons. El PSC en tindrà dos i un se'l disputen el PP, ERC i ICV-EUiA. La federació estaria disposada a garantir al PP la presència a la mesa a canvi d'una abstenció a la segona volta de la votació de la investidura de Mas. Si no hi ha acord, republicans i ecosocialistes pensen en un front comú per sumar els seus 20 diputats en la votació i assegurar-se la secretaria desbancant el PP, que té 18 escons. Si CiU ha d'acabar cedint alguns escons al PP es posaria en evidència el primer acord de legislatura amb els populars. La portaveu parlamentària d'ERC al Parlament, Anna Simó, va afirmar que no faran "mercadeig" amb la mesa a canvi d'investir Mas.

Avui, Núria de Gispert es convertirà en la primera dona que presideix el Parlament i recuperarà el càrrec per Unió. El PSC l'hi facilatarà i el PP podria fer el mateix.

stats