MOBILE WORLD CONGRESS
Crònica 29/02/2012

Prova de foc per als pagaments amb el mòbil a Londres

Els Jocs Olímpics seran l'escenari del gran desplegament britànic del pagament mòbil de Visa, Lloyds i O2. I a Espanya es complica l'accés als smartphones: Movistar no els seguirà regalant als nous clients.

Beatriz Arias
3 min
Benvinguda artística. Una escultura amb un cavall alat presideix una de les entrades al saló, on les empreses presenten novetats cada dia. efe / alberto estévez

BARCELONA.Visa repartirà entre els atletes i els VIP que participaran als Jocs Olímpics de Londres 2.500 telèfons mòbils amb tecnologia New Field Communication (NFC) gràcies a un acord segellat amb el banc britànic Lloyds -que és patrocinador de l'esdeveniment- i amb la companyia de telefonia O2, la filial mòbil de Telefónica al Regne Unit. Per fer els pagaments s'hauran de descarregar una aplicació que ha hagut de passar pel filtre del Comitè Olímpic Internacional. Pagar el bitllet d'autobús o fer petites compres al voltant de la Vila Olímpica serà possible només acostant el mòbil als punts de venda específicament preparats.

Londres i els Jocs Olímpics seran l'escenari del desembarcament de les tecnologies de pagament sense contacte de Visa al Regne Unit, que la companyia va presentar ahir en el marc del Mobile World Congress (MWC). Andrea Fiorentino, el vicepresident de desenvolupament de mercat per a pagaments mòbils i sense contacte de Visa Europe, explica que "hi ha plans perquè l'aplicació surti en altres països en col·laboració també amb bancs locals", però va dir que no els podia avançar perquè seran les entitats les que ho comunicaran de manera pública. Fiorentino reconeix, però, que Espanya és un país que s'està "movent de pressa". I posa com a exemple el projecte pilot que es va fer a Sitges fa un parell d'anys amb La Caixa (en què es van repartir 1.300 mòbils Samsung amb tecnologia NFC entre els ciutadans).

Una de les principals assignatures pendents del pagament amb mòbil és l'accés dels ciutadans a terminals intel·ligents que incorporin la tecnologia NFC. De moment, l'iPhone -l' smartphone estrella- no la inclou (i ningú sap quan ho farà perquè Apple va per lliure). Però Pedro Martínez, el responsable de desenvolupament mòbil de NXP, afirma que "els fabricants de telèfons són a la cuina". Actualment existeixen al món 48 models de telèfons mòbils amb NFC i s'està preparant enguany la sortida de noranta models de 15 fabricants diferents.

Aquests fabricants, però, hauran de trobar noves vies per distribuir els terminals després que Movistar anunciés al Mobil World Congress que deixarà de regalar-los als nous clients. El gegant de la telefonia canviarà el model d'adquisició d'aquests telèfons, que fins ara consistia en una subvenció de la companyia a canvi d'un contracte de permanència, i passarà a finançar el cost sense interessos. Els fabricants no dubten que aquesta decisió, que ja s'ha pres en altres països, serà imitada per la resta d'operadors.

El paper fonamental dels bancs

A Barcelona el que ha començat, de moment, és la distribució d'un milió de targetes de La Caixa amb aquesta mateixa tecnologia NFC que permetran fer pagaments de menys de 20 euros només acostant la targeta al datàfon. Això ha comportat l'adaptació a aquest sistema de 15.000 datàfons repartits en comerços de la ciutat i ha trencat una altra barrera per als pagaments amb el telèfon mòbil, ja que tots els nous datàfons hi seran compatibles.

La inversió en infrastructura, doncs, ja s'està fent. Aconseguida la implicació de les entitats bancàries, ara s'està treballant en la dels operadors de telefonia. Dilluns Vodafone anunciava un acord de col·laboració amb Visa perquè els 398 milions de clients de l'operadora puguin fer pagaments amb els seus telèfons mòbils. Espanya és un dels països escollits per començar a implementar aquesta iniciativa abans que acabi l'any.

L'Ajuntament de Barcelona va presentar ahir el projecte Tap and Go, el primer que s'emmarca en el full de ruta del Mobile World Capital i mitjançant el qual la ciutat estarà adaptada per fer pagaments amb el telèfon mòbil d'aquí tres anys i mig. L'arribada al transport públic, però, haurà d'esperar encara una mica perquè requereix més inversió tecnològica i econòmica, segons explica l'Ajuntament. El cor de la inversió -que no es va voler concretar- el faran les empreses privades. La iniciativa és fruit de la col·laboració entre el consistori, Indra, CaixaBank i Telefónica, però, segons va confirmar l'Ajuntament, aviat hi haurà un acord amb altres operadores.

stats