Crònica 03/02/2012

S'avança la retirada de l'Afganistan

L'OTAN obre la porta a iniciar la retirada de l'Afganistan el 2013. Tot i això, França i els Estats Units van suavitzar ahir la seva intenció de marxar del país l'any que ve, abans del que està previst.

Laia Forès
2 min
Les baixes a l'Afganistan han portat els països aliats a accelerar la sortida del país.

BRUSSEL·LESEls països aliats tenen pressa per sortir de l'Afganistan. La missió més llarga i costosa de l'OTAN s'ha convertit en la patata calenta que ningú vol tenir a les mans. Oficialment, la missió no s'acabarà fins a finals del 2014, però de portes cap endins ningú amaga que la voluntat dels aliats és, si la situació sobre el terreny ho permet, avançar la retirada de tropes al 2013. Les declaracions públiques dels governs de França i dels Estats Units que indicaven la seva intenció de retirar les tropes l'any que ve no han agradat gaire a la majoria d'aliats -i encara menys al president de l'Afganistan, Hamid Karzai-, però han obert el debat en el si de l'Aliança Atlàntica. Tot i això, en la reunió que van celebrar ahir a Brussel·les els ministres de Defensa de l'OTAN, els titulars de França i dels EUA, dos països que enguany celebren comicis, van fer un pas enrere: no es retiraran del país asiàtic fins que s'acabi la missió.

El full de ruta es manté

De fet, el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va deixar clar ahir que el full de ruta previst encara és vàlid i que les tropes aliades de cap país no marxaran de l'Afganistan fins que s'hagi completat la missió. "Hi vam entrar junts i en sortirem junts", va declarar. Alguns governs de l'Aliança també van rebutjar clarament un avançament de la retirada. "La sortida serà el 2014. Qualsevol interpretació sobre un possible avenç no respon a la realitat", va apuntar el ministre de Defensa, Pedro Morenés.

Una de les possibilitats que hi ha sobre la taula és que el traspàs de la seguretat a les forces afganeses es faci l'any que ve, amb la qual cosa haurà acabat per a les tropes aliades la fase de combat. Fonts de l'Aliança admeten que a partir d'aquell moment les tropes es quedarien al país asiàtic, però amb un paper més secundari, cosa que obriria la porta a retirar, almenys, una part dels contingents. En qualsevol cas, insistia Rasmussen, el calendari final no es decidirà fins al maig.

stats