Crònica 29/10/2011

Els autònoms sense feina cobraran 595 euros

Els autònoms que hagin de tancar el negoci podran començar a demanar una prestació a partir del novembre. El govern espanyol vol donar més seguretat a aquest col·lectiu de 500.000 cotitzadors.

Joan Rusiñol
2 min
Els ministres José Blanco i Valeriano Gómez en la seva compareixença ahir, després del consell de ministres.

Madrid.El consell de ministres d'ahir -que si no hi ha cap canvi d'agenda serà l'últim abans de començar la campanya electoral- va donar forma al reial decret que regula la prestació per cessament d'activitat dels autònoms. Es podrà començar a tramitar el mes que ve i oscil·larà entre els 595 euros i els 1.397 euros mensuals, el 70% de la cotització de cada treballador.

Amb aquesta mesura, l'Estat es converteix en l'únic país europeu que té un sistema de protecció per a aquells emprenedors que han hagut de tancar el negoci. Segons la Moncloa, ara hi ha més de 500.000 treballadors d'aquestes característiques que cotitzen i a partir de l'1 de gener s'hi inclouran prop de 150.000 professionals agraris que treballen per compte propi. Per poder accedir-hi, caldrà haver cotitzat un any i, en funció d'aquest temps, es tindrà dret a cobrar durant un període que oscil·la en un forquilla d'entre dos mesos i dotze.

A més, segons va explicar ahir el ministre de Treball, Valeriano Gómez, amb aquest sistema contributiu els autònoms cotitzaran el 2,2% de la seva base i tindran l'avantatge de reduir la cotització per cobertura d'incapacitat temporal en 0,5 punts percentuals. Va afegir que el nou sistema que ara es posa en marxa és "pioner, amb un bon disseny i financerament sostenible".

Pols amb Rajoy

La mesura arriba just l'endemà que el candidat del PP a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, participés a la clausura de l'assemblea de l'Associació de Treballadors Autònoms. L'organització manté un discurs molt crític amb la gestió del govern espanyol, que qualifica de "fracàs". Ahir Rajoy va tornar a picar-los l'ullet i va dir que amb ell a la Moncloa els emprenedors hi trobaran "una catifa vermella" i va animar els joves empresaris a "arriscar-se". En sintonia amb les reclamacions d'aquest col·lectiu, el líder del PP va posar l'accent en el fet que l'aixeta del crèdit segueixi tancada. "Durant aquest any, el crèdit per deute públic s'ha incrementat un 15% i el de les famílies i les empreses ha disminuït un 3%", va subratllar. Per això, va garantir que capgirar aquesta situació serà una de les prioritats del seu executiu si guanya les eleccions del 20-N i va situar la necessitat de millorar l'ocupació com un dels "motius del canvi".

Ajudant joves i grans

L'altra gran mesura que va aprovar ahir el consell de ministres va destinada a mantenir al mercat laboral les persones més grans de 55 anys i, en la mesura que sigui possible, incorporar nous treballadors joves. Per això, el pla de l'executiu que va rebre llum verda aposta per nous incentius a la contractació, amb bonificacions a les cotitzacions socials i els denominats contractes de relleu, que pretenen augmentar l'ocupació alternant els contractes de la gent més jove i els dels més grans.

L'estratègia governamental també preveu un estudi de viabilitat per establir a la legislació laboral un dret a la reducció de jornada dels treballadors a partir d'una determinada edat. També inclou una avaluació de riscos laborals, la planificació d'actuacions preventives i de vigilància de la salut. L'executiu de Zapatero va aprovar les anomenades pràctiques no laborals, que duraran entre sis i nou mesos i per les quals es cobraran 426 euros.

El ministre de Treball va destacar que aquestes mesures "estan pensades per millorar la flexibilitat dins de les empreses i permeten la continuïtat en l'ocupació".

stats