POLÍTIQUES SOCIALS
Crònica 11/08/2011

Els beneficiaris del PIRMI, a examen

L'operació per detectar el frau en la renda mínima d'inserció ja ha començat. Les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya ja han donat cita a 1.857 beneficiaris per revisar-los expedient.

M. Freijo / L. Espín
2 min
ESPERANT EL SEU TORN Els beneficiaris del PIRMI fan cua perquè el seu expedient sigui revisat.

Barcelona.Els perceptors de la renda mínima d'inserció -coneguda popularment pel seu antic nom: PIRMI- van començar ahir a passar per les nou oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) que s'han habilitat aquest mes. El Govern vol perseguir el frau en aquesta prestació (d'una mitjana de 400 euros mensuals) i, per això, un dispositiu especial de 80 treballadors del SOC s'encarreguen d'entrevistar personalment els beneficiaris d'aquesta ajuda a la pobresa. L'objectiu és detectar perceptors que la cobren i no viuen a Catalunya o que canvien sovint de domicili, així com casos en què el PIRMI no compleix el seu objectiu -que és el de reinserir les persones que el reben-, sinó que els desincentiva de buscar feina. Fins ara, s'han enviat 10.000 cartes a perceptors de l'ajut en les quals se'ls demana que truquin per concertar una cita -a un número de telèfon que el Govern reconeix que s'ha col·lapsat-, i es preveu fer-ho amb 10.000 perceptors més al setembre. Així doncs, dels 34.000 expedients que hi ha oberts pel PIRMI, el departament d'Empresa i Ocupació creu que 20.000 presenten alguna irregularitat i necessiten una revisió.

Un d'ells és el de Joan Viñas, de 58 anys, que ahir feia cua a l'oficina del SOC del carrer Sepúlveda de Barcelona. Portava a la mà la carta en què se li demanava que portés els contractes laborals dels últims tres mesos, si en tenia, i la llibreta bancària amb tots els moviments dels últims mesos per comprovar que no té cap altre ingrés. Amb ella a la mà, mostrava el que cobra: 459 euros al mes, els del PIRMI. Al costat seu, una dona cridava improperis. Acabava de sortir de l'entrevista i li havien comunicat que li retiren l'ajuda. Mentrestant, ahir continuaven formant-se cues a les portes del departament de Benestar Social. Eren alguns del 36% de beneficiaris que encara no han cobrat aquest mes. Com la Montserrat Nogué, de 72 anys, amb un fill dependent i un marit malalt al seu càrrec. "Els altres fills no ens poden ajudar perquè també estan a l'atur. Si ens treuen el PIRMI, ens ofeguen", diu.

La Creu Roja ajuda els perjudicats

Entitats i treballadors socials fa dies que alerten de les conseqüències de les retallades en el PIRMI. Creu Roja va assegurar ahir que des que es va fer l'anunci de la revisió dels expedients han rebut moltes peticions d'informació. "Expliquem el que passa als afectats i si és necessari els facilitem aliments i suport social", va explicar el coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist. Benestar Social es va posar en contacte amb l'entitat perquè els ajudés a detectar persones amb possibles expedients irregulars. Tanmateix, segons Morist, "la percepció és que no hi ha gaires casos de frau de persones que ja no visquin aquí i cobrin". D'altra banda, fonts del departament d'Economia van manifestar que la revisió del PIRMI és un cas aïllat, ja que no s'està fent una revisió global de totes les ajudes i subvencions que s'atorguen des de la Generalitat. Tot i això, van explicar que el rigor pressupostari ja comporta un major control.

stats