ARA CONTROL
Crònica 30/10/2011

Bozal xoca amb l'Estat i amb un programa massa optimista

Jordi Muñoz
1 min

'Controller' de l'ARACom en el cas d'altres conselleries, la gestió de Pilar Fernández Bozal al capdavant de Justícia s'ha vist força condicionada per les retallades pressupostàries, que van en contra de l'esperit del programa de justícia de CiU.

El fet és que el programa electoral, en aquest àmbit, sembla escrit sense tenir prou en compte el context de crisi. Hi abunden compromisos que comportarien fortes inversions, com la construcció de nous jutjats o la millora de condicions laborals dels funcionaris de presons, entre d'altres. Això ha comportat incompliments importants que condicionen notablement la puntuació global del departament.

Per contra, la conselleria sí que treballa en altres qüestions contingudes al programa. De totes, la més rellevant és la implantació del nou model d'oficina judicial, que ha de suposar la modernització definitiva de l'administració de justícia. És un projecte de gran abast, que s'ha valorat en 550 milions d'euros en 8 anys.

Altres temes importants del programa de justícia de CiU estan bloquejats a Madrid. La posada en marxa del Consell de Justícia de Catalunya que preveu l'Estatut, la reforma de la llei de mediació o l'assumpció plena de competències sobre el personal no judicial resten pendents de modificacions legislatives estatals que, fins ara, el govern espanyol no ha impulsat.

Això planteja la qüestió de fins a quin punt és convenient farcir els programes electorals de compromisos que no depenen del govern que s'escull en les eleccions.

En definitiva, ens trobem davant d'un departament que, tot i haver-se posat a treballar en algunes iniciatives importants, es veu llastat per les retallades i pel bloqueig estatal a alguns assumptes claus.

stats